Bok

13.10.2009
Om man vill ge ut en bok, vart ska man då vända sig?
18.11.2011

Hej!

Jag kan försöka ge dig lite tips, eftersom jag har en 8-9 författare i min släkt och de har gett ut massor av böcker. Men bättre svar kan du få av Carita Nyström, som är författare i Korsnäs och som hållit många skrivar-projekt för ungdomar där. Kanske du känner henne? Jag ids inte sätta ut hennes kontaktuppgifter på nätet, men fråga vid biblioteket i Korsnäs hur man når henne, berätta bara varför du söker henne.

För det första är det bra om du har något påtagligt, alltså ett manus (alltså boken någorlunda färdigskriven) eller åtminstone en synopsis (storyn, handlingen och karaktärer på ett ungefär) som du kan visa upp. Grejen är att du måste få ett förlag att nappa på din idé och då måste du ha något de kan läsa, något som de kan fastna för och tycka om och därför vilja publicera. Så mitt första råd är att utarbeta din idé till en bok så långt du kan själv. Visa gärna för din moddelärare eller en erfaren författare, som tex Carita, de kan hjälpa dig framåt och ge dig bra tips och råd.

När du har din bok i en sådan form att man bra ser på vilket sätt du skriver och hur berättelsen ska gå, så kan du skicka in den till ett förlag. Jag ger dig tre förlag här, men du kan googla fram fler i Finland:

Scriptum är ett mindre österbottniskt förlag som satsar på österbottniska författare och som har publicerat flera relativt unga författares böcker. De finns på handelsesplanaden, bara att traska in eller skicka ett mail och fråga om du får komma och visa dem din bok-idé. Schildts förlag finns i Helsingfors, så till dem måste du maila eller posta ditt manus. Kolla mera detaljer på deras hemsida. Detsamma gäller det tredje finlandssvenska förlaget, Söderströms.
Länk hittar du längst ner.

Skriv vidare bara och försök få förlagen att nappa på din idé och prata med Carita! Var beredd på att inget händer över en natt, men du skulle inte vara den första eller den yngsta österbottniska författaren om det lyckas - jag menar att du har en bra chans!

Ett stort lycka till, hälsar webbredaktören Liselott

PS, läs även svaret på frågan "runoja" under diverse här i frågespalten

www.schildts.fi
www.soderstrom.fi
www.svof.fi/scriptum

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, nu har man ju börjat vaccinera människor mot coronavirus. Har man sagt va för biverkningar folk har fått av det? Vill inte läsa på internet då de svårt o veta vilken tillförlitlig information man...
Läs mera

hej hur kommer man med i 4h arbetspoolen?
Läs mera

Hej, jag mår dåligt över att jag hängde med personer som inte passade den jag är och började dricka alkohol som 16 åring samt gick igenom kryssningsbåtens tull med alkohol i väskan. Blev aldrig fast m...
Läs mera

i villken mat finns det mycket protein i?
eller finns det något protein piller man kan äta för att få i sig mera proteiner?
Läs mera