Frågaa!

07.01.2021
Hej!
Jag är en kvinna på 20 år som undrar hur detta med kalorier fungerar!
Jag tränar mycket och försöker mitt bästa med att äta mycket så att jag inte får i mig för lite.
Jag undrar hur mycket kalorier man ska ha per dag och ungefär hur många man bränner? Om man säger nu att jag inte skulle träna på hela dagen, skulle jag ändå bränna kalorier? Eller måste jag träna för att bränna? Och så undrar jag hur man går ner i vikt, är det då man brännner flera kalorier än man ätit under dagen eller går man ner i vikt om man bara äter mindre?
Hoppas ni kan svara på mina frågor!

Näringsrådgivare och sjukskötare Anna svarar

11.01.2021

Hej,

Bra fråga du ställer och jättebra att du som tränar mycket också ser till att äta ordentligt, på så vis får du större resultat av din träning och riskerar mindre skador. 
Det är individuellt hur mycket kalorier (energi) man behöver få i sig så den frågan kan jag inte besvara utan att veta mer om dig tyvärr, men lite över 2000kcal/ dag brukar i snitt en medelaktiv kvinna behöva.

Men visst förbrukar man energi fastän man inte tränar, alla organ i kroppen behöver energi för att fungera så en viss del av de tex ca 2000 kcal går till det, så fastän du bara vilar en hel dag åtgår energi men genast mer då du rör på kroppen. 

Om man försöker minska i vikt kan man enkelt säga att man ska göra av med mer energi (kalorier) än vad man får i sig och tvärtom om man behöver öka i vikt och förstås då ha jämvikt om man vill bibehålla sin vikt. Med det här skrivet vill jag dock understryka att man inte behöver hålla koll på sitt dagliga energiintag, dvs räkna kalorier, det blir ofta en fixidé som inte leder till bra saker. 

Återkom med fler frågor om du behöver.
Vänlig hälsning, Anna, näringsrådgivare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej jag heter Peter och jag har den senaste månaden fått kommentarer av mina föräldrar som lyder så här, har du börjat banta frågar de ofta p.g.a att jag tar mindre mat än vanligt men dom gånger så ha...
Läs mera

Hej. Hur går man ner i vikt på hälsosammast sätt? Jag har koll på träningen och tränar 4-5 ggr i veckan, men det är mest kosten jag är fundersam på, och vad som är viktigt att tänka på? Tycker jag får...
Läs mera

Hej! Jag vill gärna gå ner i vikt lite grann, men träning och ändrad kost är inte ens ett alternativ för mig!! Har hört någonstans att 1h eller 1,5h motsvarar ett gympass, är det så? För jag går gärna...
Läs mera

Jag är en 19 årig tjej, jag är 154cm lång och väger 35kg. Min mens har slutat Är detta för lite?
Läs mera