Kön

23.10.2020
Om en ciskille säger att han är en tjej, är han det då? Min kompis har kuk och är nog en kille biologiskt det vet jag. Hans smeknamn e könsneutralt. Men han vill referera till sej själv som tjej. Kan man säga att han är tjej eller räknas han då som tjej? Gör jag fel om jag tänker på honom som en kille? Förvirrad vän
isa

Isa svarar

02.11.2020

Hejsan!

Jag tycker det är fint av dig att du ställer dessa frågor. Det tyder på att du vill lära dig och att du vill din kompis bästa. :) Detta är ett rätt stort ämne men jag skall försöka förklara det kort.

På regnbågsanka.fi förklaras det biologiska könet såhär:
Biologiskt kön är det kön en människa sägs ha utgående från hur könsorganet ser ut, vilken kromosomuppsättning personen har och hur halterna könshormon fördelar sig i kroppen. Termen kan upplevas kränkande om det ”biologiska könet” presenteras ovan en persons egen könsidentitet.

En cisperson är en person vars biologiska kön överensstämmer med det upplevda könet, dvs någon som har snopp och känner sig som en kille eller någon som har snippa och känner sig som en tjej.

Din kompis har snopp men ser sig själv som en tjej vilket betyder att hon är en transperson, dvs en person vars biologiska kön inte överensstämmer med det upplevda könet.

Din kompis är en tjej även om hon har en snopp. Det som styr vilket kön man har är den egna könsidentiteten, kort förklarat det kön man känner sig som och vill bli kallad.

Som en vän till en transperson kan det till en början vara förvirrande att ens kompis plötsligt "byter kön". Dock är det oftast så att det psykologiska könet (det man känner sig som) alltid funnits där, men att det tagit tid för personen att förstå och acceptera det. Det bästa du kan göra är att försöka vänja dig vid att din kompis är en tjej och respektera att hon vill bli kallad tjej/hon. Det kan vara svårt att ändra sitt eget tankemönster, men med tiden kommer det att bli det nya normala. Det viktigaste just nu är att du stöttar din kompis, använder rätt pronomen (i detta fall hon/henne) och visar att du accepterar henne. För egentligen har inget ändrat. Din kompis är samma person på insidan som tidigare, fast kanske lite lyckligare eftersom hon hittat en stor pusselbit i sin könsidentitet.

Regnbågsankan hittar du mer info om detta ifall du vill veta mer.

Lycka till och ta hand om dig och din vän. :)

Med vänliga hälsningar,
Isa Muotio

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag är nyinflyttad i Vasa, (född 2002, 19år) men har inga vänner. Jag utbildar mig för tillfället men går vuxenstudier så alla är ju äldre än mig. Hur ska jag hitta nya vänner i min ålder? Jag dr...
Läs mera

Hej. Jag har haft en vän/ bekant i 5 år som jag aldrig har känt att jag riktit vill vara vän med. Jag är väldigt snäll nästan för snäll och i början av skoltiden så tog den här vännen mig direkt och j...
Läs mera

Min kompis skär sig för att hen mår så dåligt vad ska jag göra och bör jag säga det till någon?
Läs mera

Hej!

Jag har ett problem. Jag har en bästavän vi är liksom jätte nära som systrar berättar allt och ja ni kan tänka ut resten. Känt varandra i 8 månader nu och liksom klickar såååå braaaaaaa, men jag...
Läs mera