Tänder

13.10.2009
Hej, jag har ett stort problem. Jag har jätte gula tänder och det stör mig för varje gång jag borstar tänderna fastnar mina ögon på hur fula de är. Vad ska jag göra för att de skall bli vita?
18.11.2011

Hej!

Jag har forskat lite i saken åt dig och hittat följande svar.

För det första så ifall du dricker mycket kaffe eller te, om du röker eller dricker mycket juice, så blir tandfärgen mörkare av det. Kaffe, te och tobak missfärgar tänderna och fruktjuice och andra syrliga och kolsyrade saker fräter på tandytan så att den lättare blir missfärgad. Dit hör alltså också saft, mineralvatten, limsa, energidrycker osv. Speciellt illa är det om man småsmuttar på de här dryckerna eller småäter hela tiden, ska du dricka något annat än vatten så gör det rätt hastigt, tex ett helt glas juice medan du äter mat. Och har du tex druckit juice så ska du inte tvätta tänderna på ett par timmar, för då är tandytan extra skör, man borstar liksom bort mer än vad som är meningen.

Vad du kan göra själv är att köpa tandkrämer som det står på att de bleker lite. Det finns dels vanliga Colgate och Pepsodent, som det står "gentle whitening" på. De bleker väldigt försiktigt och kostar inte mer än andra tandkrämer. Om du vill ha både en blekande och slipande effekt finns Denivit att köpas i vanliga stormarketar, men de ska man inte använda så länge eller så mycket, för de gnuggar då bort en del av emaljen så att man lättare kan få hål i tänderna.

Att bleka tänderna med något starkt medel är både dyrt och svårt. Ska du göra det så är det bäst att tala med din tandläkare (du går säkert på kontroll minst en gång per år, eller?). Överlag tror jag att din tandläkare kan ge fler bra råd, det lönar sig att fråga.

Vissa människor har av naturen en rätt så gul eller brun färg på emaljen och tyvärr kan man inte göra något åt det, för försöker man bleka dem ser tänderna riktigt flammiga ut. Det positiva med den här tandtypen är att man har svårare än andra att få hål på den med karies.

Något annat som du ska tänka på när det gäller tänder är också att ÄR det verkligen så att de är jättegula? Eller kan det vara lampan ni har på vessa som bara gör dem gulare än de är i verkligheten. Dessutom brukar ju skummet från tandkrämen bli lite blåaktigt, så då kan till och med den vita handduken eller vessapappret börja se gulaktigt ut. Eller inbillar du dig bara att de är gulare än kompisens tänder? Det brukar ju vara så med allt möjligt kroppsligt, man liksom hakar upp sig på det och märker det varendaste gång man ser sig i spegeln. Till slut tror man att alla bara stirrar på just den kroppsdelen för att man själv tänker på den hela tiden. Och det skulle ju vara synd ifall du slutar le och skratta bara för att du inte kan sluta tänka på dina tänder - eller tänk om du skulle prata med en kille du är kär i och inte kunde tänka på något annat än om han ser dina gula tänder, så mycket att du inte ens hör vad han säger?

Nä. Sluta titta på dem i spegeln! Och titta inte på filmstjärnornas och fotomodellernas tänder - de har betalat många hundra euro (/kronor/dollar/pund) för att en tandspecialist ska bleka dem åt dem - och fler stjärnor än du tror har löständer för att de ska se riktigt vita ut. Stjärnor ÄR utseendefixerade - det ska inte du vara!

Så le stort bara, blända folk med din personlighet!
hälsar webbredaktören Liselott

1 Kommentarer

  • Hälsar ungdomsinformatören Liselott 16/12/2013 9:14am (7 år sen)

    Hej!
    Ungdomsinformatören Lina håller på att gräva fram svar på din fråga - jag vet att hon talade om den i fredags och hade kontakt med en tandläkare. Lina är ledig idag, men jag sätter lapp åt henne att du är otålig, så fixar hon svaret imorgon direkt hon kommer i jobb :)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Har beslutat mig för att söka hjälp för mina finnar och är inställd på att gå privat. Om man vill få hjälp för akne måste man gå till en skilld hudläkare eller går allmänläkare bra? Har kollat på...
Läs mera

Hejsan.
Var och klippte mig till frisören idag. Brukar alltid bara toppa men idag kände jag för något nytt så jag fråga frisören vad hon tyckte skulle passa. Hon föreslog att klippa upp håret i etapp...
Läs mera

Har en fråga, vill ta bort könshåret men ändå ha lite kvar för syns skull, hur ska jag göra? 21årigtjej
Läs mera

Hej, var kan man köpa hårspray med färg (butik/nätet)? Skulle behöva rosa och blå hårfärgspray som man sedan bara kan tvätta bort.
Läs mera