Vågar man äta rökt lax?

07.09.2021
Hei
Har en fråga, det finns en man som röker lax runt om i österbotten och säljer vissa dagar på parkeringar. Han är i nykarleby, jakobstad och kronoby åtminstonne. Han säljer fisk soppa.
Till frågan då:
Vågar man äta fisksoppan som gravid eller böt man undvika? RS
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

07.09.2021

Hej,

Enligt de rekommendationer som ges i Finland (livsmedelsverket) så skall gravida personer helt och hållet undvika att äta gädda, men att t.ex. lax inte är lika farligt.

I rekommendationerna som ges i Sverige står det att gravad eller rökt lax kan ätas om den är färsk.

Jag tycker att du skall ta upp saken med din barnmorska på rådgivningen som har all aktuell information om saken, men jag gissar att den lax han säljer är färsk och att det inte är skadligt att äta i små mängder t.ex. en gång/månad.

Kram,

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag är en 18-årig flicka som tar Azalias minipiller och jag har nu försenad mens (vet detta kan bero på pillren, har tagit dem 3+ månader). Har även samlag med kondom. Undrar bara hur stor risk f...
Läs mera

Hej! Jag har haft hormonspiral i 2 år. Första 4-5 månaderna efter jag lade in den hade jag ännu mens men efter det upphörde min mens.

Men ibland kan jag ändå få mens, om jag synkar med någon i min nä...
Läs mera

Hej, jag satte in en hormonspiral idag, och till min förvåning gjorde det fruktansvärt ont. Jag har förstått att det för de flesta inte gör ont, utan bara ”kniper till” en gång. Ändå tog det jätteont ...
Läs mera

Är rädd för att jag är gravid? Då min mens är försenad 3-4 dagar. Och har ganska regelbunden mens annars. Skriver i privata rutan resten.
Läs mera