UngInfo svarar
Hej, och tack för din fråga!
Det finns många olika anledningar till att behöva genomgå en hysterektomi. Till de vanligaste orsakerna hör symtomgivande myom i livmodern, endometrios, adenomyos och cancer i de inre könsorganen. Överlag ses hysterektomi som en sista utväg då andra vårdmetoder (t.ex. maximala doser av läkemedel) inte ger önskad effekt. I Finland kan man inte operera bort livmodern utan någon föreliggande orsak, såsom t.ex. någon av de sjukdomar som nämns ovan. Om man vill göra en hysterektomi i könsbekräftande syfte kan processen för att placeras i operationskö inledas vid 18 års ålder. Eftersom könsbekräftande behandlingar ofta föregås av utdragna vårdprocesser och byråkrati lönar det sig isåfall att kontakta t.ex. skolhälsovården redan i ett tidigt skede för att få mer information och i lugn och ro hinna överväga beslutet.
Den största fördelen med att göra en hysterektomi är att det åtgärdar grundproblemet till t.ex. rikliga blödningar eller smärtor. Om man har cancer i området kan en hysterektomi vara en livräddande operation. Om hysterektomin görs i könsbekräftande syfte är fördelen att man blir av med det organ som allra starkast kopplas till det kön man inte känner sig tillhöra.
En hysterektomi, precis som alla andra operationer, medför alltid vissa risker. Till de viktigaste riskerna hör risk för infektion, inre blödningar och problem vid eventuell nedsövning. Efter att man genomgått en hysterektomi har man även ökad risk för framfall och urinläckage. Om även äggstockarna tas bort är det vanligt att få klimakteriebesvär en tid efter operationen.
Något som kan ses som både en fördel och en nackdel är att man efter en hysterektomi blir steril och således inte kan bli gravid. Även menstruationen upphör efter operationen.
Det är Amanda från medicinarklubben Thorax som svarat på frågan!
Trevlig helg!
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar