Snabblån

09.07.2009
Hur funkar snabblån? Jag har en kompis som har tagit snabblån via sms och han säger att det fungerar bra. Men jag har hört att det kan bli dyrt att betala tillbaks. Vågar jag ta snabblån?
18.11.2011

Var och en bestämmer förstås över sin egen privatekonomi och man bör få fatta sina egna beslut. Men man bör vara mycket försiktig med snabblån! Ofta kan det vara så att snabblånen ser helt okej ut i reklamen, men om man börjar räkna på lånet (räntor osv) är det ofta så att t.ex. räntorna ligger på en väldigt hög nivå jämfört med traditionella lån som man tar från banker och kreditinstitut. Summan du betalar tillbaka är alltså ofta mycket högre än det du har lånat.

Läs alltså noggrant igenom villkoren före du tar snabblån. Fundera också efter om det faktiskt är absolut nödvändigt att ta ett snabblån. Kan du ordna fram pengarna på något annat sätt? Behöver du absolut pengarna eller klarar du dig utan det du har tänkt lägga pengarna på?

Risken med snabblån är att du i värsta fall måste ta nya lån för att betala tillbaka de gamla lånen. Det finns exempel på unga människor som har hamnat i en farlig skuldspiral pga snabblånen. Så mitt råd till dig är att undvika snabblån så långt det bara går! Försök att hitta alternativ. Om du trots allt bestämmer dig för att ta snabblån, ska du försäkra dig om att du kan betala tillbaka lånet. Du ska inte heller ta ett större lån än du behöver, försök att låna så lite pengar som möjligt, så blir inte slutsumman du betalar tillbaka inklusive räntor så stor. Ju mindre lån, desto mindre risktagning.

Hälsar Decibels experter

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.