????

03.08.2021
Hejsan!
Sätter bara in lite snabb info.
Jag födde barn via kejsarsnitt för 5 månader sedan. Jag har ganska brutal pms innan mens, jag blir väldigt väldigt känslig och arg. Jag äter medicin för (hemliga rutan).

Min fråga är varför känns det som jag har pms nu heeela tiden? Det har nyss börjat, min mens slutade för ca 2v sedan och jag börjar fortfarande gråta för väldigt konstiga saker och är vissa kvällar jätteförbannad för ingenting? Det finns ingen chans att jag är gravid, inte haft samlag. Jag vill mest ha förslag på vad det kan vara så kan jag gå vidare därifrån.

Tack för svar.
Heidi Jussil klippt

Läkare Heidi svarar

10.08.2021

Hej!

Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men det kan säkert vara flera saker tillsammans som påverkar ditt mående. Att du har haft kraftig PMS och mycket humörsvängningar även tidigare kan göra att du lättare får problem med humöret när du utsätts för olika typer av stress. Den kanske största bidragande orsaken jag tänker på är att det är en stor påfrestning att vara småbarnsförälder. Nu vet jag inte om det är ditt första barn eller om du har genomgått detta tidigare men hursomhelst är det en stor förändring i livet att få barn. Vardagsrutinerna, förhållandet och även kroppen förändras. Sömn, matintag, fysisk aktivitet, socialt umgänge kan alla vara saker som blir lidande och dessa behövs oftast i olika utsträckning för att man ska må bra psykiskt. En del föräldrar kan drabbas av depression efter förlossningen, oftast kommer den ganska snabbt efter barnets födsel men ibland kan det även debutera senare. För en del kan det också vara så att förlossningen har varit en traumatisk upplevelse och då kan man behöva tid och hjälp för att bearbeta detta.

Mitt tips är väl att du ser över om det är något av ovanstående som kan göra att du är mer känslomässigt instabil och isåfall försöker få till en bättre sömn/umgås med vänner eller annat som du känner att du mår bra av. Försök analysera i vilka situationer som du blir förbannad/ledsen, är det endast före mensen eller finns några andra faktorer som spelar in? Sist men inte minst, om du tycker att det här påverkar dig mycket negativt i din vardag tycker jag du ska söka hjälp hos en läkare eller prata med mödrarådgivningen om dina besvär så kanske de har några tips :)


// Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hejj! Kan man på kotipizza använda flera pizzapass som totalt bildar 10 pass? Som tex 2 st på ett 2 st på ett och 4 på ett? Gäller det då eller måata man ha ett fullt?
Läs mera

Hej Decibel. Ni borde göra det enklare för oss som söker efter frågor från tidigare år. Jag är en person som söker efter en fråga som jag minns att jag ställde sommaren 2017. Men hemsidan och att ta s...
Läs mera

Hejsan, min flickvän vill ha blöja på sig. Det är inget problem för mig, jag tycker det är sexigt. Jag bara undrar var man kan köpa större modeller av blöjor?
Läs mera

Kuinka paljon siitä tulee decibeliä? Ja mikä on hyvä skoba?
Läs mera