Busskort som gymnasiestuderande

29.06.2022
Hej!
Jag börjar gymnasiet i höst och bor ca. 5 km från skolan. Jag har ända sedan lågstadiet haft rätt till gratis skolskjuts. Men nu när jag går på andra stadiet måste det vara minst 7 km mellan hem & skola. Varför? Borde inte vi som alltid haft rätt till gratis skolskjuts fortsätta få gratis busskort nu då andra stadiet skulle vara avgiftsfritt?
Finns det några andra sätt att minska avgifterna för busstransport. Jag har fyrhjuling jag kan ta mig till skolan med, men vill inte köra den under vintern/dåligt väder och kyla, vilket betyder att jag behöver åka buss och kostnaderna är inte billiga… speciellt inte för någon som inte har en inkomst. Anonym
luckan

UngInfo svarar

30.06.2022

Hejsan,

gå in på Folkpensionsanstaltens hemsida och läs mer. Här har jag kopierat en del av info från sidan och länken till sidan finns längst ner.

Skolresestöd
Skolresestödet ersätter kostnaderna för skolresor. Stödet beviljas studerande vid läroanstalter på andra stadiet. Läroanstalter på andra stadiet är till exempel gymnasier och yrkesläroanstalter.

Du kan få skolresestöd om du har minst 10 resdagar per kalendermånad. Studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning får skolresestöd på andra villkor än andra studerande.

Kan du få skolresestöd och till vilket belopp?
Med beräkningsprogrammet för skolresestöd kan du utreda dina möjligheter till skolresestöd och uppskatta beloppet på ditt skolresestöd.

Till räknaren 
Du kan få skolresestöd i första hand för resor med kollektivtrafik eller skolskjuts. Om du inte har möjlighet att använda kollektivtrafik eller skolskjuts kan du få stöd för eget färdsätt, till exempel resor med egen bil.

Du kan få skolresestöd om

du studerar och bor i Finland
du studerar på heltid
du har en lång skolväg.
Din ålder, dina inkomster eller din förmögenhet inverkar inte på skolresestödet. Dina föräldrars inkomster eller förmögenhet inverkar inte heller på stödets belopp.

https://www.kela.fi/web/sv/skolresestod

Lycka till med studierna i höst och hoppas du får en riktigt skön sommar!!!

Hälsningar Marina/Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag tänkte jag skulle åka på kryssning med min pojkvän som är 18+ och jag själv är 17. Kan jag göra de eller behöver jag nåt slags intyg?
Läs mera

Hej jag har en hund som har tuggat sönder min 500€ plattång jag undrar om det finns nån ställe som skulle kunna laga den (sladden ör helt av)
Läs mera

Hej Decibel:) Vill först börja med att tacka er för det arbete ni gör för unga. Det är så skönt att veta att man kan skriva hit om det är något man funderar på utan att bli dömd av någon. Så tusen ta...
Läs mera

Kör på motorvägen varje dag och jag vill köra in i en stolpe i 140km/h. Idag har jag fått nog på livet det blir ju aldrig bättre har försökt allt men har så jävla ångest å ja e så jävla värdelös på al...
Läs mera