Fråga om sex

16.02.2021
Hej

Kan det var farligt för kvinnan om hon har analsex.? Hålet kan ha svårt att hålla tätt igen efter sexet.?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

16.02.2021

Hej,

Analsex behöver inte alls vara farligare eller mer riskfyllt än vaginalt sex, men det finns saker man måste tänka på och på många sätt kräver analsex mycket mer försiktighet än vaginalt sex.

Då det handlar om analsex kan man aldrig jämföra det med någonting man sett i porrfilmer. Porrfilmer är INTE verklighet utan en fantasi, och många av skådespelarna i scener där man visar analsex är bedövade i ändtarmen just för att det inte skall göra ont. Så man kan helt glömma att i verkligheten göra det i samma takt eller med samma styrka som de gör på film eftersom det garanterat skulle leda till skador på ringmusklerna och slemhinnan.

Smärta är en av de viktigaste signaler vi har i kroppen, och om man känner smärta i samband med analsex så gör man helt enkelt fel. Man måste använda ordentligt med glidmedel (eftersom inget eget glidmedel produceras i ändtarmen på det sätt det produceras vid slidöppningen). Penisen måste föras in långsamt, och då man kommit in en liten bit måste man pausa i 15-20 sek så att den inre ringmuskeln hinner slappna av och öppnas. Den inre ringmuskeln är inte viljestyrd på det sätt som den yttre är, så om man inte tar det försiktigt finns det stor risk att denna skadas - och det är då det kan leda till problem med analinkontinens.

Så de problem som kan uppstå i samband med analsex handlar inte så mycket om att analen skulle bli "uttöjd" utan mer om att man är oförsiktig och inte tar det försiktigt. Så bara man gör det - tar det försiktigt och hela tiden är uppmärksam på sin partner så behöver det inte alls vara "farligt" eller problematiskt utan njutningsfullt och intimt - precis som sex skall vara.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Tjena, jag undrar om man är gravid hur mycket påverkan har det på fostret tex om man röker, dricker alkohol eller tar droger ?
Läs mera

Hejsan.
Jag har nu haft mensvärk de 4 senaste dagarna, men jag har inte haft någon mens. Min menscykel är lite oregelbunden, men brukar ändå vara ganska samma, det kan hoppa nån dag från månad till må...
Läs mera

Hej
jag är en 17 åring tjej som har under drygt 2 dygn nu haft otroligt ont i min övre del av magen precis nedanför brösten,sjäv har jag aldrig kännt av en sådan smärta som jag gör just nu.Det känns ...
Läs mera

Hej! Jag och min pojkvän har varit tillsammans i över 1,5 år. I januari ryckte han in i militären och skall vara där enda till december. Det känns jobbigt för både mig och honom. Den senaste tiden har...
Läs mera