Hallåj

04.03.2021
Hejsan undrar vad som händer ifall man transporterar en skogsmaskin på en lavett utan fastspänning.
Ifall polisen tar fast en? Fraktarsvin
Mikael Appel

Polis Mikael svarar

04.03.2021

Hej!

Allting beror ju på omständigheterna kring fallet så det är svårt att säga exakt utan att veta alla smådetaljer som hör till fallet så här kommer en bred tolkning.

- Tanken att flytta maskinen några hundra meter av vilket några tiotals meter längs väg. Då kan det hända att man bara får en varning och så måste man spänna fast maskinen innan man fortsätter. Men allt beror ju på omständigheter, så det kan ändå bli något av alternativen nedanför.

- Böter och uppmaning att spänna lasten (skogsmaskinen) innan man fortsätter färden.

- Böter och indragen körrätt om fallet som helhet visar på likgiltighet och gärningen orsakar fara.

 

Vad man har på släpet, om det är en skogsmaskin eller annan last har ingen större skillnad, lasten skall alltid vara surrad. Bedömningen av fallet och straffpåföljden är dock lite annorlunda om man har en 10 tons skogsmaskin osurrad på en lavett eller 10 säckar bomull osurrade i lastutrymmet på en lastbil.

Hälsningar Mikael Appel

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej
Vad gäller egentligen när man tar bilder på offentlig plats? Får man ladda upp bilder där andra syns eller måste man censurera dom eller får man inte ladda upp bilderna alls?
Läs mera

Hej!
Jag undrar gällande uppsägning på en lägenhet i åbo. Hyresavtalet gäller ett år och går ut augusti 2021. Jag kommer att börja studier i österbotten på augusti och kan man säga upp sig tidigare el...
Läs mera

Idag var vi ute i skolområdet för att göra aktivitet i lugnt och ro. Plötsligt kör (antagligen) högstadie ungar med mopeder och gasar upp hastighet nära oss i skolområdet, vilket även har trafikmärke...
Läs mera

Hej! Måst man ha föräldrars tillstånd om man ska pierca sej å färg håri å man e under 18?
Tänkt som percing i öra eller näsan
Läs mera