Hälsoångest

23.11.2020
Hej. Jag vet inte riktigt men jag tror att jag har hälsoångest. Jag har alltid varit såhär sen jag va 10.

Grejen är den att jag får värsta ångesten när jag läser på internet om olika sjukdomar. När jag ser att nån symptom och sjukdom stämmer överens med mig så får jag nästan panik och ångest så det spänner till i mina ben. Om jag kan förklara så är det hela tiden i olika perioder detta pågår. Till en början var jag rätt inne på att studera om jag har cancer, sen går det över till diabetes, därefter neurologiska sjukdomar och nu hjärtsjukdomar. Det är liksom så att när jag blir klar med att läst på om den ena sjukdomen så går jag vidare till den andra och då måste jag typ läsa igenom alla symptom och riskfaktorer för att se igenom om det stämmer med mig. När jag väl är inne i texterna så fastnar jag för en symptom och börjar sedan tänka efter om den verkligen stämmer överens med mig. Jag börjar inbilla det i mig själv och går runt o grubblar på det ett tag tills jag pratar ut om det och inser att det inte är det. Då mår jag bra igen men ändå efter ett tag så dras jag tillbaka till att läsa om något annat och då börjar allt om igen. Jag klarar mig ändå rätt bra i skolan och jag kan vara med andra människor och har inga problem då. Men när jag är uttråkad och när jag är ensam så blir det att jag blir besatt av att läsa på internet om sjukdomar. Jag vet att allt som står på internet inte är rätt och oftast så har det varit så att det inte stämmer med mig de jag läser om i efterhand utan allt de har varit nån slags överanslysering. Jag vill bara bli av med det. Jag vet inte varför jag är såhär.. märker att min pappa också är likadan som jag.. kanske det är genetiskt..
Har ni tips på vad jag kan göra ?
Anton
Alexandra Sippus

Sjukskötare och socionom Alexandra svarar

30.11.2020

Hej på dig!

Det låter väldigt jobbigt det du beskriver. Ett bra första steg är att inse det hela och att själv vilja göra något åt det. 

Den vanligaste behandligen för hälsoångest, även kallat hypokondri, är kognitiv beteendeterapi (KBT). Hälsoångest är något som kan ta väldigt mycket energi av en och därmed påverkar andra områden i livet. 

I behandligen av hälsoångest fokuserar man bland annat på att lära sig ha kontroll över sin ångest. Vad du ska göra när du får vissa tankar, hur du kan gå tillväga för att inte gå in på internet och börja läsa om sjukdomar. Osv osv. 

T.ex kontrollbeteenden som att ständigt gå igenom kroppen för att se om du märker något konstigt, att googla olika sjukdomar eller ringa en kompis för att höra att inget är konstigt, är något som håller hälsoångesten vid liv. 

Något du kan göra själv är att du kan försöka att skjuta på de här beteendena, lite i taget. När du får känslan att göra något så skjuter du fram det lite. Det kan vara en väldigt jobbig känsla att vara i, ångesten kan öka tillfälligt, men då är det viktigt att komma ihåg att den känslan är inte alls farlig att vara i. Sen för varje gång du gör det här så försöker du öka tiden du är i den där känslan. Det är en liten självhjälpsmetod som du kan prova på.

Jag har själv inte läst boken ”Tänk om jag är sjuk! fri från hälsoångest med kognitiv beteendeterapi” men jag har förstått att den har mycket att ge. Ifall du känner att du vill lära dig mera om självhjälp. Upplever du att det påverkar din vardag för mycket och du vill ha hjälp av terapi, sök dig utan tvekan till skolhälsovården/hvc och ta upp din problematik. Det rekommenderar jag:)

Kram, Alexandra

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej Kix
Det är jag som är tillbaka. Vi skrev med varandra i förra månaden angående min hypokondri om du minns.

Jag har nu jobbat som du sa på min hypokondri och kommit fram till en slutsats för att ...
Läs mera

Så när jag var typ 13 så dog min morfar av lungcancer, och han betyder jättemycket för mig..
Vet inte hur jag ska komma över det helt och en anledning till att jag mår så dåligt som jag gör kan vara ...
Läs mera

Hej, tack för svaret ! Jag har bara en sak att lägga till i denna diskussion
Läs mera

Hej, jag har en till fundering i tillägget
Läs mera