Sexuella trakasserier på Snapchat

15.02.2021
Hej!
Jag har under ca ett halvårs tid nu fått videor av en man på snapchat, där han runkar och/eller fingrar sig själv i analen. Det kommer ca en gång i månaden, och jag har blockerat kontot varenda gång, men han skapar nya konton gång på gång. Jag har öppet konto, så det krävs inte att jag accepterar ett konto innan personen kan skicka till mig. Jag har aldrig svarat något åt honom överhuvudtaget, men jag vet att det är samma person. Videorna är alltid de samma och han skriver liknande saker. Jag vill inte heller göra mitt konto privat, eftersom jag inte tycker att jag ska behöva ändra på mig för att någon man tror att han kan trakassera kvinnor ostraffat.

I december polisanmälde jag det här, och nämnde namnen på alla konton han har använt för att trakassera mig. Jag skrev också att jag har skärminspelningar på videorna han har skickat, men de bad aldrig att få se dem. För någon dag sedan fick jag ett brev där det stod att de pausar min utredning eftersom det inte går att gå vidare med den, och att "kontona inte går att spåra". Samtidigt krävs det bara en snabb googling för att få veta att Snapchat visst samarbetar med poliser, och uppmuntrar sina användare att vända sig till polisen ifall ett brott begås.

Runt en vecka innan jag fick det här brevet hade jag mejlat den polis som skulle utreda mitt fall och frågat ifall de ville ha videobevisen, och dessutom sagt att mannen har skickat åtminstone 3-4 gånger till sedan anmälningen. Jag skrev också om mitt nya problem: att han nu också har börjat skicka samma videor åt min minderåriga lillasyster. Vid något tillfälle har han till och med skickat bara till henne, och inte till mig.

Det här gör mig otroligt arg och jag vill absolut gå vidare med det, för jag är så trött på att kvinnor och flickor ska behöva utstå sådant här gång på gång och inget görs för att hjälpa en. Det känns ju som att polisen inte ens har försökt hitta personen. Det hade varit en sak ifall det var en engångsföreteelse, men eftersom han inte visar några tecken på att sluta, och DESSUTOM har börjat skicka till min minderåriga lillasyster, tänker jag inte låta honom hålla på.

Vad kan jag göra, hur kan jag gå vidare? Är det lönt att göra fler anmälningar angående videorna som kommit sedan december?
Arg Sofia
luckan

UngInfo svarar

19.02.2021

Hej!

Förstår din frustration, det är fel att vuxna människor trakasserar andra på detta sätt på nätet. Det är också synd att det verkar vara så svårt att göra något åt saken. Det är precis som du säger den som inte kan följa reglerna på sociala medier som inte alls borde vara där, och inte andra som skall behöva ändra på sig.

 Vi talade med den representant från polisen som beklagade situationen men inte kunde uttrycka sig om specifika fall. Polisens representant menade ändå att det lönar sig för också din lillasyster att göra en polisanmälan. Att skicka sexuellt material till en person under 16 år kan i vissa fall klassas som sexuellt utnyttjande av barn och det räknas som ett grövre brott.

Kollade också med en arbetare på Brottsofferjouren gällande din fråga. Denna svarade att det tyvärr sker mycket liknande trakasserier på nätet och att polisens resurser inte alltid räcker till. Lagstiftningen kring skickande av sexuellt material av en vuxen till andra vuxna är lite invecklad och därför faller det inte heller alltid under någon lag, vilket blir problematiskt. Men brottsofferjourens arbetare menade att det absolut är rätt gjort att polisanmäla och att fast utredningen nu är på paus så kan den ändå tas upp på nytt ifall det kommer ny information eller flera anmälningar! Det är viktigt att allt finns sparat om det kommer in flera anmälningar eller samma person kommer upp i en annan utredning. De rekommenderade också att din lillasyster gör en egen polisanmälan om hon är under 16 år. Du kan också annars kontakta Brottsofferjouren om det är något du funderar på gällande detta, de har telefon och chatt service på svenska. De kan också ge råd kring om det lönar sig att göra en ny anmälan i fall trakasserierna fortsätter. Hem - Rikosuhripäivystys (riku.fi)

Ett ställe som man kan anmäla obehagligt material på nätet är också (Lasten suojelu ja Nettivihje • Pelastakaa Lapset ry). Där kan man anmäla om sexuellt material eller meddelande som skickats till barn och underåriga. 

Projektet Sua varten somessa, har också ett bra instagram konto @suavartensomessa. Det är visserligen på finska men där kan barn och unga ställa frågor och få info om vad som är ok på nätet och vad som inte är. Där kan man också få stöd om man råkat se något obehagligt på nätet. Det kan vara ett tips för din lillasyster eller om någon vän råkat ut för liknande.

Tack för att du skrev in till oss och hoppas att du iallafall fick lite mera klarhet i fallet!
Du är modig som kämpar för din sak!

Med vänliga hälsningar,
Alexandra Lindström, ungdomshandledare, Luckan Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Måst man ha föräldrars tillstånd om man ska pierca sej å färg håri å man e under 18?
Tänkt som percing i öra eller näsan
Läs mera

Hej! Ikväll blev jag hackad på Instagram. Visst är det ett brott? Ska jag anmäla till polisen och hur isåfall? Förstår att polisen har viktigare saker för sig men man är ju skyldig att anmäla ett brot...
Läs mera

vad är konsekvenserna om man plåten på en olaglig plats på moppen
Läs mera

Hej! Har en sådan idé att jag skulle köpa in en större mängd smycken från sajter som säljer till produktionspris och sälja lite dyrare på olika återförsäljnings-/second hand-sidor, som t.ex. Tise. Fin...
Läs mera