Hej

10.10.2023
Vad är mitt problem? häjhäj
LovisaTill

Ungdomskoordinator på FinFami Österbotten Lovisa svarar

20.10.2023

Hej,

Tack för din text.

Låter som du bär på ganska mycket känslor just nu, vilket är helt normalt t.ex. när man går från en högstadietid som inte var den bästa till gymnasiet, som i sig själv kan vara tungt. Fint om du känner att du är på bra humör de flesta dagar, och speciellt då du är med dina kaverin. Också fint att höra att du har en kaveri du känner att du kan prata med om ditt mående, sådana kaverin är viktiga att ha. Har du prövat att gå till en professionell och prata om hur du mår? Förutom diagnosutredningen som är på gång? Gällande diagnosutredningen så kan de tyvärr ofta ta lång tid att bli gjorda, oavsett vilken diagnos det handlar om. Stöd i väntan på en diagnos kan du också få av en professionell, t.ex. kurator eller skolpsykolog på gymnasiet där du går. Kuratorn eller skolpsykologen kunde också hjälpa dig att reda ut varifrån speciellt din ilska kommer och hitta sätt att hantera din ilska på. Att gå omkring och bära på känslor, speciellt känslor som man inte vet varifrån de kommer kan vara väldigt tungt. Som du skrev så vill du inte ta ut det på t.ex. pojkvännen och det kan vara bra att både fundera på orsaken till känslorna och ditt mående samt hur du kan hantera dina känslor. Hantering av känslor betyder inte att du inte får vara ilsken och arg, vi skulle inte känna de känslorna om det inte fanns en orsak till att känna dem. Men som sagt, att bära på känslor man inte vet varför man känner dem kan vara tungt, och göra att man ibland kanske reagerar starkare än man egentligen tänkt.

Det är ganska vanligt tyvärr att man börjar dricka mer alkohol om man mår dåligt, oavsett anledning till varför man mår dåligt. Men kom ihåg att alkohol inte är en långsiktig lösning på att du mår dåligt, det kan hjälpa i stunden och få en att må bättre men efter att ruset lägger sig förstärks ofta vårt psykiska illamående av att vi har alkohol i blodet. Om man redan mår psykisk dåligt då man dricker alkohol så kan också symtomen av den psykiska sjukdomen, t.ex. ångest eller depression, göra att man mår ännu sämre av alkoholen. Så, fast det kan vara svårt att stå emot att vilja dricka, på liknande sätt som det kan vara svårt att stå emot att vilja skada sig själv, försök hitta på något annat att göra i de stunder du känner att du vill ta till t.ex. alkohol. Jag ger några tips längst ned på vad man kan göra i stunder då man känner att man vill skada sig själv. Det handlar ofta om att försöka få vår hjärna att tänka på annat.

Även om du känner att det är svårt att prata med t.ex. din pojkvän om hur du mår så kanske det skulle vara bra för dig att försöka. Det kan hända att han inte förstår allt, och det kan vara frustrerande för den som berättar. Men jag har på känn han kanske redan lite gissat något är fel, speciellt om ni varit ihop en längre tid och han känner dig ganska bra. Det kunde i längden vara skönt för dig att få lätta lite på hur du känner med honom, det brukar ofta bli lättare att prata om hur mår man när man gjort det några gånger. Och kom ihåg, du behöver inte berätta allt första gången ni pratar, du kan börja med att berätta något smått om hur du mår och sedan ta det därifrån. Kan kännas som en hög tröskel, men försök ta det ett steg i taget.

Tips på saker att göra istället för att dricka alkohol eller självskada, det kan ta en stund innan du känner att någon av dessa verkligen hjälper så pröva på dem en tid:

  • Sätt en iskub mot handleden, kylan från iskuben dämpar känslan av att vilja skada sig själv då du lite ”chockar” kroppen
  • Ta omväxlande en varm och kall dusch, precis som med iskuben ”chockar” du kroppen till att tänka på annat än alkohol och självskadande. Gå alltså in i duschen och växla vattnet från varmt till kallt, med passliga mellanrum.
  • Sätt tejpbitar på stället där du någon gång skurit dig, och riv snabbt bort dem från stället. Det här kan lura kroppen och minska känslan av att vilja självskada (Alla gillar dock inte känslan av tejp som rivs bort från huden, så pröva försiktigt till att börja med)
  • Skriv dagbok, skriv ned alla känslor och tankar du har då du t.ex. är arg på någon i din familj eller någon annan, om något stört dig i skolan eller annat. Det kan både i stunden vara skönt att få alla tankar och känslor bort från att bara vara i huvudet och ned på pappret. Dessutom, om du gör dagboken en längre tid så kan du om en tid bläddra tillbaka och se vad det var som gjorde dig så arg i vissa stunder. För att lite bättre förstå vad som får dig att känna som du gör.

Och kom ihåg, du är värdefull precis som du är. Jag hoppas mitt svar hjälpte dig lite på vägen.

Ta hand om dig!

Hälsningar,
Lovisa

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag tror ja e deprimerad. Jag hatar folk som slänger runt ordet depression som att det är bara något så där men jag tror jag har hamnat ner i ett hål. Varje kväll gråter jag mig till söms på dagarna s...
Läs mera

Hej fina decibel! Jag har skrivit frågor hit förut och de två senaste svarade Kix på, vill rikta ett jättejättetack till dig, också för att du delat med dig av personliga erfarenheter av att t.ex. vil...
Läs mera

Ångest beskrivs ofta som katastroftankar, alltså att en person konstant oroar sig över vardagliga saker eller att man tror att något hemskt ska hända. Min ångest är (eller kanske snarare känns) nästan...
Läs mera

Jag har funderat på att fara till skolkuratorn för en jättelång stund, även här på decbel sa de att jag skulle borde fara till kuratorn.
På siståne har jag fått ganska mycket jobbiga tankar, osäker av...
Läs mera