Undrar bara

09.08.2023
Hej,

Det är inte så att jag har planerat något, men ibland överrumplas jag av viljan av att dö. Folk säger att om man blir orolig ska man ringa till någon kristelefon, söka sig till jouren eller ringa 112. Jag undrar vad som händer då? Vad ska man säga åt dem? Vad säger de åt en? Vad gör de med en? Vad händer med en efteråt?
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

11.08.2023

Hej, vilken bra fråga! För hur skall man veta vad är skillnaden mellan Kristelefonen, jouren och 112 om man inte behövt dem innan?

I din fråga tar du upp att du ibland får tankar om att dö. Ibland är det en obehaglig känsla eller situation i våra liv som väcker denna tanke. Tanken om att dö kan komma och gå, som tanke i sig är den inte farlig, det är sedan om den börjar komma ofta eller om man börjar planera något på basen av den tanken det börjar vara akut. Att få prata öppet och uttrycka sina känslor och tankar gör dem mindre skrämmande och detta är viktigt och det finns hjälp att fås. Oavsett vilken tjänst du väljer så ska du berätta ärligt hur du mår och vad du tänker. Annars är det svårt att ge dig rätt hjälp.

 

Kristelefonen: Ett första steg kan vara att man ringer just Kristelefonen 09 2525 0112 (må&on 16-20 , ti, to&fr 9-13), var alla uppringare är anonyma. I den linjen svarar utbildade frivilliga som är tränade i att lyssna och låta den som tar kontakt få berätta om just hens livssituation. Det kan vara att man inte riktigt vet vem man skall tala med. Feedbacken i Kristelefonen är ofta: tack att jag fick berätta, att du hörde mig och inte började lösa mitt liv utan gav mig utrymme och tid.

Att få sätta ord högt på hur vi mår eller beskriva en livssituation kan vara helande i sig. Att få samtalsstöd och nya perspektiv på situationen kan också hjälpa.

Kristelefonen är alla jourare tränade i att våga prata om självdestruktiva frågor och situationer, vidare kan de hjälpa ringaren att ta kontakt med jouren eller 112 när det kan behövas. Kristelefonssamtalen kostar som ett vanligt samtal.

Jouren: Psykiatrins jourhavande sjukskötare är anträffbar på samjouren dygnet runt. Någon remiss behövs inte för besöket. Känner du att känslan av hopplöshet har hållit i sig en längre stund och det är sent eller veckoslut och du inte vet hur du skall orka till följande dag är detta ett jättebra nummer att ta kontakt till. Här får man dygnet runt tala med en psykiatrisk sjuksköterska. Det är även möjligt att besöka dem på plats och ställe. Då tar man sig till akuten på Vasa centralsjukhus

Vem som helst kan när som helst ringa gratis för att få råd och vägledning. Den jourhavande sjukskötaren svarar dygnet runt på tfn 06 213 2009.

112: När vi ringer 112 gäller det akuta situationer, när ens eget liv eller någon annans liv är i fara. Har man akuta självmordsplaner, eller har redan hunnit göra något som kan leda till ett självmord skall man alltid ringa 112. Då kommer ambulansen på plats var de sedan gör en bedömning av situationen. De samarbetar med de psykiatriska sjukskötarna på akuten.

 

Med vänlig hälsning, 

Camilla Björk

Österbottens Kriscenter Valo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag tror ja e deprimerad. Jag hatar folk som slänger runt ordet depression som att det är bara något så där men jag tror jag har hamnat ner i ett hål. Varje kväll gråter jag mig till söms på dagarna s...
Läs mera

Hej fina decibel! Jag har skrivit frågor hit förut och de två senaste svarade Kix på, vill rikta ett jättejättetack till dig, också för att du delat med dig av personliga erfarenheter av att t.ex. vil...
Läs mera

Ångest beskrivs ofta som katastroftankar, alltså att en person konstant oroar sig över vardagliga saker eller att man tror att något hemskt ska hända. Min ångest är (eller kanske snarare känns) nästan...
Läs mera

Jag har funderat på att fara till skolkuratorn för en jättelång stund, även här på decbel sa de att jag skulle borde fara till kuratorn.
På siståne har jag fått ganska mycket jobbiga tankar, osäker av...
Läs mera