Studiefunderingar

16.02.2021
Hej! Har tänkt söka in till 3e stadiet nu i mars, och hoppas såklart att jag kommer in till ÅA. Men vet att jag inte kommer orka att både studera och extrajobba, efersom jag gör det nu och mår piss. Vet att man kan få både bostadsbidrag och studiestöd, men de kommer knappast täcka alla utgifter såsom hyra, matkostanader, skolkostanader? Bensin, hälsovård osv. Påverkar mina färäldras inkomst även studiestödet på 3e stadiet? Hur mycket bostadsbidrag kan man få?
Funderar på studielån men känns jobbit att ta lån vid såhär ung ålder. Kan man göra så att man kan tex få 500 € i månaden som lån under studietiden, eller måste man låna en stor klumpsumma? Och vad händer om man inte blir klar med studierna i tid (då staten betalar en del av lånet om man blir klar i tid)
Berätta allt, blir förvirrad av fpa hemsidan
Tack på förhand
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

23.02.2021

Hej Tjej 18 år!

Helt förståeligt att det känns utmanande och kämpigt med både arbete och studier på samma gång. Det är bra att du är uppmärksam på hur du mår och vad som fungerar och inte för dig.  

Bostadsbidraget idag varierar och är så kallat ”allmänt bostadsbidrag”. Beroende på dina inkomster vid sidan om studier, om du bor med någon, var du bor och vad som ingår i hyran (vatten, uppvärmning, el etc.) så kan bidraget se olika ut.

Utöver det allmänna bostadsbidraget så kan du få studiepenning, som alltid är ca. 225 € i handen efter skatt.

Dina föräldrars inkomst påverkar inte ditt stöd på tredje stadiet.

T.ex. om du har en hyra på 500 €, betalar vatten och el utöver hyran, bor i Vasa och bor själv och inte arbetar vid sidan av dina studier så kan du få bostadsbidrag på 320 €/månaden. Det betyder att du allt som allt utgående från detta exempel har 545 € att röra dig med i månaden, utan att behöva arbeta eller lyfta lån. Du kan ändå tjäna ca. 500-600 € i månaden i genomsnitt under 12 månader för att kunna lyfta 545 € i stöd under 9 månader/år.

545 € skulle utgående från exemplet räcka till hyran (500 €), vatten (ca. 15 €) och el (ca. 15 €), lite lite bensin (ca. 15 €) men inte så mycket mer än det.

Hälsovården är förmånlig idag för studerande både på yrkeshögskola och universitet. Du betalar en avgift i samband med din läsårsanmälan (runt 100 €) och har då tillgång till de flesta tjänster under ett år utan extra kostnader via studerandehälsovården.

Förstår att lån avskräcker dig i en så tidig ålder. Många jobbar även intensivt under somrarna/lov för att ha lite extra att leva på under resten av året för att slippa lyfta lån. Men den möjligheten finns/räcker inte alltid för alla.

Studielånet är det mest förmånliga lån du kan lyfta – vilket är tur. Om du, precis som du skriver, lyckas klara av studierna inom utsatt tid så betalar staten en del av lånet. Notera att detta gäller endast första utbildningen du avlägger. Om du inte blir klar inom utsatt tid så händer inget annat än att staten inte betalar en del av lånet, men lånet är fortfarande lika förmånligt. Du behöver inte heller börja betala av lånet under din studietid utan det brukar gå 1,5-2 år efter att du tagit ut din examen innan de skickar en första räkning. Betalningen av lånet brukar också vara uppdelat i rater, så du behöver inte betala allt på en gång och kan själv besluta om hur mycket du vill betala av åt gången.

Du kan lyfta en liten summa åt gången, men skulle kanske rekommendera att du lyfter lån t.ex. för ett halvår åt gången istället för att ta ut små summor. Jag tror att minisumman du kan lyfta är 600+ € idag (dvs. en månads studielån). Om det är så att du blir klar i tid och staten betalar en del av lånet så vinner du mycket mer på att ha lyft ett större lån än ett mindre eftersom det räknas i procent av det totala lånet, men detta är ett eget beslut och en egen risk man får fundera på.

Hoppas detta hjälpte dig i dina funderingar!

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Har sökt in till ÅA psykologiutbildning och undrar nu över lämplighetsprovet. Har provat googla men hittar ingenting om vad det konkret innebär, studiehandledaren sa att de kan ”fråga lite vad s...
Läs mera

Hej! Jag är en 14-årig tjej å jag har massa ångest över skolan, det är jobbigt att vara där. Skoldagarna är för långa och ofta och jag blir så stressad av massa människor jag inte känner. Jag vill ver...
Läs mera

Hej
Jag har ansökt om studieplats hos Novia i Vasa på Byggnads Ingenjörslinjen, och jag undrar om man måste ha gått på bygg i yrkesskola för att förstå något eller går det att ha en annan yrkesbakgrun...
Läs mera

Hej! Jag har hittat en distansutbildning jag vill gå. Det är via en svensk hemsida. Det står att kursen är gratis om man läser via komvux och att den är CSN berättigad. Vad betyder det? Vad är komvux ...
Läs mera