Studierna

Här kan du söka efter frågor i kategorin Studierna!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Studierna" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Drömyrket" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Drömyrket.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Ofrivilligt mellanår
13.06.2018
Hej! Jag blev student i våras och sökte för första gången till psykologi vid ÅA, och jag slapp inte in. Funderar nu lite på vad jag ska göra. Min pojkvän och jag tänkte i alla fall flytta till Åbo. Jag hade tänkt jobba och kanske eventuellt läsa på öppna universitet. Dock har jag inte fått så mycket info i skolan om hur det funkar. Jag hittade det...
Visa hela frågan och svaret
Hej! Jag blev student i våras och sökte för första gången till psykologi vid ÅA, och jag slapp inte in. Funderar nu lite på vad jag ska göra. Min pojkvän och jag tänkte i alla fall flytta till Åbo. Jag hade tänkt jobba och kanske eventuellt läsa på öppna universitet. Dock har jag inte fått så mycket info i skolan om hur det funkar. Jag hittade det här på studieinfo: https://studieinfo.fi/app/#!/koulutus/1.2.246.562.17.29179378012
Det står att det är 60 studiepoäng, vilket jag har för mig är ganska mycket om jag också vill jobba samtidigt. Så ska jag istället anmäla mig till enskilda kurser då och då istället? vet inte vad som skulle vara bäst, tacksam för hjälp.
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 18.06.2018

Hej!

Crap! (Ursäkta uttrycket) Jag hade ju skrivit ett långt svar åt dig som nästan var klart och nu när jag öppnade det så var allt försvunnet! Hmpf... men så är det när man jobbar med nätbaserade tjänster ibland. Eller kanske jag hade fredags-eftermiddag-hjärna och helt enkelt stängde datorn utan att spara... Men ursäkta hursomhelst att du fick vänta lite extra.

Det jag ville ha sagt gick i alla fall mycket ut på att ja, gå kurser i psykologi via Öppna Uni. Jag kollade att du kan gå grundkursen på nätet, så det är en bra början vad beträffar ett eventuellt jobb samtidigt. För det där med jobbet ÄR ju trots allt lite knepigt, innan du vet exakt vad det är du kommer att jobba med och framförallt hur mycket. Det gäller nog att inte ta på sig för mycket, så min åsikt är nog att inte räkna med hela 60 sp. Men samtidigt så är öppna uni-kurserna oftast kvällar och helger, så förhoppningsvis går det att kombinera med några kurser under året. Du kan dessutom få de här kurserna till godo sedan, så släpp absolut inte ämnet psykologi nu under mellanåret. Gå det du kan gå via öppna uni under året, så kanske det ger lite glesare schema i nästa år dessutom.

Gå dock inte bara de kurser du kan gå i Åbo, utan överväg dels om du skulle satsa lite resepengar på att fara till de andra orterna där öppna uni-kurser hålls. Och dels på om du kan ha nytta av olika psykologikurser inom andra ämnesområden. Exempelvis kommer du att kunna välja valbara kurser senare under utbildningen och då kanske de kunde vara just de kurser i krispsykologi, arbetsplatspsykologi, skolpsykologi och olika kurser inom utvecklingspsykologi? Sådana som du kunde gå via öppna uni redan iår. Alternativt kan du fundera på vilka biämnen du skulle vilja läsa och börja på med dem redan nu via öppna uni.

PS om grundkursen: jag tror det var så att man kunde anmäla sig redan och så ryms man med enligt den ordning som folk anmält sig i, så gå och anmäl dig hursomhelst redan nu.

Förövrigt, ja, det är lite knepigt att planera så här nu på förhand och innan ni flyttat till Åbo och ja, det kan vara frustrerande och kännas osäkert. Men försök att göra det du kan redan nu via nätet (även om tex arbetsplatser som börjar i augusti och framåt knappast kan sökas än). Och när ni väl kommer dit, så ta kontakt tex med Ohjaamo eller andra instanser som kan hjälpa en med att pussla ihop ett bra "program" för livet under läsåret (just hur många eller vilka kurser som lönar sig att ta, var du kan söka extraknäck, hur du ska söka bostadsbidrag om du inte är heltidsstuderande osv).

Det blir nog bra! Folk har överlevt mellanår förr och pusselbitarna kommer nog att falla på plats <3

Kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Det finns också folkhögskolor. Sedan finns det en finsk folkhögskola som heter Etelä-pohjanmaan opisto där det finns psykologi linjer för de som vill förbättra sina chanser att slippa in.

(13.06.2018)

Dölj

Tillbaka till Studierna

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!