Sår i armhålan

02.05.2024
Hej
För 4 dagar sen märkte jag att det plötsligt sved i armhålan och då märkte jag att jag hade ett litet sår där huden var borta. Tänkte inte så mycket på det men undrade hur de kunde uppstå så plötsligt.

Nästa dag då jag vaknar så har huden runt blivit lös så man kan dra bort vilket jag gjorde och då blev såret lite mindre än ett mynt. Sen nån dag senare när ja vaknade märkte jag att huden var på samma sätt borta på ett annat ställe också och nu har det kommit vätskefyllda små blåsor också? Jag var tvungen att raka mig för någon dag sedan och vet inte om dom vätskefyllda blåsorna kom därifrån eller om dom har med det stora såret att göra? Det svider väldigt mycket och kliar så har svårt att ha armen mot kroppen ibland eftersom armhålan kläms ihop och då svider det. Hela armhålan är riktigt öm och funderar väldigt mycket vad det kan vara. Kan det vara farligt? Borde det kollas upp? När man kollar på min armhåla kan man se att den är riktig ”bucklig” och ojämn av de små blåsorna och såret.
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

03.05.2024

Hej,

Det är svårt för mig att veta varifrån det "ursprungliga" såret kom, men eftersom hela området nu är irriterat så måste du först och främst få huden hel igen. Börja med att tvätta huden med vatten och en mild tvål så att du får bort smuts och gamla rester av t.ex. deodorant som kan irritera huden. Efter det smörjer du huden med hydrokortison-salva som du kan köpa receptfritt på apoteket. Salvan kommer antagligen ganska snabbt att minska irritationen och klådan.

Unvik att raka dig under armarna om huden där är irriterad eftersom det nästan oundvikligt leder till problem, och använd alltid en ren och vass hyvel. Temperaturen och fuktigheten under armarna för att bakterierna förökar sig mycket där, och i kombination med små sår som uppstår då man rakar sig så är det inte speciellt ovanligt att det leder till irritation. Om irritationen kvarstår ännu om tre dagar trots att du har tvättat med vatten+tvål och smörjt med hydrokortison så tycker jag att du skall gå och visa upp det för din skolhälsovårdare.

Jag tror inte att det är någonting allvarligt, och de flesta små sår läker fint av sig själv men raka dig inte och försök att inte använda deodorant medan huden är sårig.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag har redan besökt min hälsovårdare på skolan, samt tagit kontakt med HVC och fått en läkares utlåtande - men känner ändå inte att jag fått någon hjälp.
För två månader sedan gick jag på en ...
Läs mera

Hej! Om man är i för tidigt klimakterie och saknar folliklar, kan man få folliklar av sig själv naturligt att de bildas eller kan man helt enkelt inte bli gravid och få fungerande folliklar alls?

V...
Läs mera

hej jag är otroligt orolig när jag undersöker min mage genom att klämma på den så känner jag typ en ”korv” på vänster sida nedredel av magen. Är livrädd att detta är cancer och vägrar gå till läkaren....
Läs mera

Hej! Jag har har Caias duo eye pencil och har testat den ifjol ett antal gånger (max 10). Jag var dock inte nöjd med den och har sen inte använt den på ett år. Det har nu kommit fram att den var gifti...
Läs mera