Cykel med 50cc motor

31.03.2022
Hej.
Jag undrar vad straffet blir om man är under 15 och blir stoppad av polisen när man kör en vanlig cykel med 50cc motor, vars topphastighet ligger på omkring 50km/h.
Är det lagligt att cykla med den som vanligt om motorn är avstängd? Om inte, gäller det också trots att exempelvis tändstiftet saknas så att den bevisligen inte går att köra med?
Tack på förhand. L
Mikael Appel

Polis Mikael svarar

11.04.2022

Hej!

En cykel med en 50 cc motor anses vara en moped och samma regler gäller för den som då man kör moped, dvs körkort, registrering, försäkring, trafikduglighet mm. Det har ingen betydelse om motorn är avstängd eller tändstiftet är bortplockat så länge motorn är installerad på den så att den ännu är så att säga körduglig så kan man inte heller trampa runt med den. Att plocka bort motorn och transportera den på cykeln är okej, men inte att ha den monterad så att det enkelt går att ta den ibruk igen.

Om man är under 15 år så är man inte straffmyndig och får inget bötes- eller fängelsestraff. Däremot kontaktas barnskyddsmyndigheterna och föräldrarna och ärendet behandlas vidare den vägen. Eftersom man troligen inte registrerat fordonet som moped och då ej heller har någon försäkring så kommer man att få rörhöjda försäkringsavgifter och fordonsskatter mm., och dessa kan i värsta fall uppgå till tusentals euron. 

Mvh, Mikael Appel

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag undrar de som står på rubriken, får jag som 16-åring med vanligt mopokort köra i Europa, Nederländerna mer specifikt!
Läs mera

Hej!

Nu är det så att jag tröttnade på att min mopo gick i 45km/h så trimmade den lite och nu går den i 97km/h med orginalcylinder.

Jag vet att man kan få lättviktarskatt och böter osv, men vet int...
Läs mera

Hej! Jag har en gammal Saab 99 som jag restaurerar, och har endast en del rost kvar. Var är de viktigaste ställena för att gå igenom besiktning? Jag tänker fixa all rost lite åt gången, men vill göra ...
Läs mera

Hej! Hoppas ni har någon Saab-expert på erat team!
Jag har en steg 1 optimerad Saab 9-3 1.8t från 2007 som är kört med 200 000 km för tillfället, men skulle vilja byta ner mig till en billigare (och d...
Läs mera