BRÅDSKANDE: Studier

12.07.2023
Hej,
Jag tog studenten 2022, och har det senaste året haft mellanår.
Jag vill bli jurist i framtiden, men kom på reservplats i år.

Är det smartare att ta öppna universitets juridikkurser eller välja soc&com som jag slapp in på?
L
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

13.07.2023

Hej,

Reservplatserna är inte slutliga, utan till och med 1.8.2023 är reservplatserna aktiva och läget kan ändra. Bara då alla som blivit erbjudna en studieplats till utbildningen har tagit emot den kommer reservplatserna inte längre att ändra, men de som före 7.7 blivit erbjudna en studieplats har på sig till 14.7 att ta emot platsen, annars går platsen vidare till nästa person på reservlistan. Varje ny person från reservlistan som får en studieplats har sedan 7 dagar på sig att ta emot platsen i Studieinfo.

Eftersom utbildningsprogrammet i juridik bara har åtta betygsplatser och tolv urvalsprovsplatser, är förstås det begränsat hur mycket köerna kan röra på sig. Samtidigt är det också en populär utbildning dit många sökande brukar ta emot en plats. För vissa mer populära utbildningsprogram kan köerna stängas före 1.8 ifall alla som blivit tilldelade en studieplats har tagit emot platsen bindande - för sökande syns detta genom att reservplatsen blir annullerad.

Gällande vad som är "smartare" för en sökande att göra tar vi i regel inte ställning till, utan en sökande måste själv avgöra vad som känns rätt. Genom att ta emot en studieplats går förstagångssökande miste om sin status som förstagångssökande, men utbildningsprogrammet i juridik hade i år ingen kvot för förstagångssökande. (Kvoten är alltså en skild antagningskö för förstagångssökande och innebär att en andel av antalet studieplatser som erbjuds endast erbjuds inom den kön, vi ger inte extrapoäng för att vara förstagångssökande eller dylikt.) Att ta emot en studieplats på lägre preferens kan förstås visa sig vara ett riktigt lika bra val som den högre preferensen - det är svårt att veta på förhand och omöjligt för oss att säga vad som är smartast eller mest "rätt" val att göra.

Vår juridikutbildning finns förstås i Åbo medan Soc&Kom finns i Helsingfors, så det är ju olika städer vilket också kan inverka på beslutet och vad målet är om ett år. Den som väljer att gå kurser vid Öppna universitetet för att nästa vår söka in via den så kallade Öpuleden (https://www.abo.fi/studera-hos-oss/antagning/sok-till-abo-akademi/opuled-till-juridik/ ) går ändå motsvarande kurser som utbildningen innehåller, men en del utbildningar har förstås fler sökande via Öpuleden än antalet platser, så där kan också bli konkurrens. Att ha gått Öpukurser på förhand brukar ändå i regel gå att tillgodoräkna i examen, så en studerande som har Öpukurser i bagaget startar alltså inte helt från noll. För en ung studerande är det ändå viktigt att komma ihåg att studier vid Öppna universitetet inte berättigar till studiestöd, kårmedlemskap eller dylika stöd, vilket såklart påverkar möjligheterna att studera. (Den som blir antagen via Öpuleden kommer förstås in på samma studierätt som alla andra där man sedan är berättigad till samma saker som alla andra, så det här gäller bara före man blir antagen.)

 

Med vänlig hälsning,
Studentexpeditionen vid Åbo Akademi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, om man ska bli präst behöver man tydligen ha en magisterexamen i teologi. Är det ett måste eller går det med en kandidatexamen?
Läs mera

Hej! Jag går nu ettan på gymnasiet och planerar att studera till läkare i framtiden, jag har lagt in alla fysik kurser till nästa år men är orolig att det kommer bli för svårt och jag måste hoppa av. ...
Läs mera

Hej. Jag vill bli lärare. Men jag unrar vad ska jag studera för att kunna bli lärare?
Läs mera

Yle

Hej. Jag har funderat på vad jag ska göra efter nian och jag undrade lite om jag ska jobba på yle (vill jobba med exempelvis yle watt) men vilken utbildning ska jag gå och behöver jag gå gymnasiet
Läs mera