Intresserad av att bli skolkurator

23.08.2023
Hej,

jag skulle vilja bli skolkurator men har en kandidatexamen i samhällsvetenskaper från Åbo Akademi med huvudämne sociologi. Jag borde säkert söka till en annan utbildning nu på våren 2024 men är osäker på vilka alternativ jag har och till vilka utbildningar jag kan söka till för att bli behörig?
luckan

UngInfo svarar

25.08.2023

Hej på dig och tack för din fråga! 

Du kan exempelvis söka in till magisterprogrammet för sociala vetenskaper med huvudämne utvecklingspsykologi på Åbo akademi. Då kan du studera både hos Åbo akademi och Novia för att bli behörig skolkurator. Det är det långa biämnet (60sp) inom socialt arbete du behöver läsa för att få behörigheten. 

Då sökande har en lägre högskoleexamen från förr behöver ämnet ta sig en titt på vilka kurser som tidigare har avlagts, och vilka bryggstudier som blir aktuella. Skolan kan dock inte ta ställning till om något kan tillgodoräknas eller inte förrän studerande är antagen. Antagningen sker på våren, i den gemensamma antagningen.

Du kan ju också läsa till socionom för att få behörigheten, men då är studietiden 3 år. 

Lycka till med sina studier och ta kontakt direkt till skolan om du har mer specifika frågor!

Med vänlig hälsning, Louise Mannil

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag undrar vart ja ska efter 9an om jag vill bli husarkite. Jag ska till gymnasiet efter 9an men vet inte vart jag ska sen några tips?
Läs mera

Jag går nu på nian, och jag har funderat på att bli läkare, alltså inte nån kirurg, eller nåt sånt, typ en allmänläkare eller vad det nu heter, ksk på en jour eller nåt sånt. Hur ska jag göra då? Vilk...
Läs mera

Hej!
Hur många svenska gymnasium finns i åbo och vad krävs de för medeltal?
Läs mera

Jag är så förvirrad inför framtiden och har varit det länge. Jag studerar nu på en utbildning som jag varit osäker på enda sedan start. Den största anledningen till varför jag fortsatt mina studier på...
Läs mera