läkare

05.02.2013
Hej Decibel!
Väldigt glad över att ni har en sådan sida. Mitt medeltal i gymnasiebetyget är ca. 8 och jag läste lång matten, fysik biologi och kemi som man ska. Har jag någon chans att komma in i något av de nordiska läkarprogrammen med mitt avgångsbetyg ur gymnasiet? Alltså vad ska man ha ungefär för medeltal för att komma in med betyget? eller är det bara på mina studentskrivningar de ser på? Vore sååå tacksam för svar. Är 8 dåligt eller bra medeltal, och man räknar väl ALLA ämnen man gått i medeltalet(tom. konst, gymppa osv)?

I want this so bad
26.02.2013

Hej!

Tack för berömmet! Nu fick vi ännu en liten energikick att besvara alla era frågor med! Och ursäkta att det dröjt lite, vi har sådan rusning på frågor här.

Vi har fått en massa frågor om att studera medicin och att vilja bli läkare när man "blir stor", så jag ska vara så fräck att jag kopierar lite här åt dig vad våra studiehandledare svarat:

F"örst och främst måste det poängteras att det inte är omöjligt att bli antagen till läkarutbildningen i Helsingfors. Det brukar kanske vara lite lättare att bli antagen i den svenskspråkiga kvoten. Det brukar rekommenderas att man deltar i någon av (de ganska dyra) prepkurser som ordnas på våren. Då brukar inträdesprovet gå lättare. Man kan väl kanske inte säga att det är lättare att bli antagen till Sverige eller Danmark, men de ser på andra saker än endast på studentexamensbetyget och inträdesprov.

Det är stor trängsel till medicinutbildningarna både i Finland och i Sverige. Du läser de rätta ämnena eftersom biologi, kemi,fysik och lång matematik - obligatoriska och fördjupade kurser är behörighetskrav för att du ska kunna söka till Sverige. Finland har inte behörighetskrav men inträdesförhör i just biologi, fysik och kemi (obligatoriska och fördjupade kurser).
Här en länk där också frågorna från våren 2012 (det första år man använde skolkurserna som inträdeslitteratur) finns med

http://www.med.helsinki.fi/svenska/grundexamina/urval/gamla%20prov.html

När du frågar om svenska och finska linjen finns åtminstone något i statistiken nedan (närmast punkt 4 säjer något om skillnader i minimipoäng för antagning)

http://www.med.helsinki.fi/svenska/grundexamina/urval/urvalsstatistik.html#studenter

Förutom inträdesprovet ges poäng för vitord i studentexamen - sid 9 i urvalsguiden (Finlandsk studentexamen 2006 eller senare) http://www.med.helsinki.fi/svenska/grundexamina/urval/Ansokningsguide_2012_korrigerat_10.2.2012.pdf
Om du behöver hjälp att tolka ut guiden - gå till din studiehandledare.

När det gäller Sverige - jag tar nu Umeå universitet som exempel - tas studerande in i tre olika kvoter. 1) Betyg (finns en formel för omräknande av finländska betyg 2) Högskoleprovet 3) Högskoleprovet+ betyg+ intervju. Här en länk http://www.medfak.umu.se/utbildning/lakarprogrammet/behorighet-och-antagning/. Och jag säjer som vid ansökan i Finland - diskutera med din studiehandledare om du inte förstår dej på sidorna.

Tufft att komma in men kämpa på - du har rätt ämneskombination! Lycka till!

Hälsar studiehandledarna Sippan och Pia"

Så om du läser igenom det Pia och Sippan länkade till här, så blir du nog klokare på om dina betyg räcker till. Det kan ju hända att det lönar sig att höja något ämne om du bara har möjlighet till det. Och som sagt att gå de prepkurser som finns.

Vi håller tummarna för dig, vännen!
Hälsar ungdomsinformatörerna Liselott och Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, kan man få jobb efter att ha gått en kurs på öppna universitetet vid åbo akademi?
Läs mera

Hej, om man ska bli präst behöver man tydligen ha en magisterexamen i teologi. Är det ett måste eller går det med en kandidatexamen?
Läs mera

Hej! Jag går nu ettan på gymnasiet och planerar att studera till läkare i framtiden, jag har lagt in alla fysik kurser till nästa år men är orolig att det kommer bli för svårt och jag måste hoppa av. ...
Läs mera

Hej. Jag vill bli lärare. Men jag unrar vad ska jag studera för att kunna bli lärare?
Läs mera