Lång eller kort matte?

06.01.2014
Hej!

Jag funderar kanske på att byta från lång matte till kort matte. Men innan jag gör det så vill jag veta först vilka utbildningar i Finland (och eventuellt i Sverige) som kräver lång matte.
Kan man klara sig med kort matte om man söker till H:fors uni (tänkte mig humanistiska, beteendevetenskapliga eller soc&kom) eller måste man ha lång för att komma in?

Är det lönt att försöka klara av lång matte och få medelmåttigt betyg än att ha kort matte och få mycket bra betyg?
Vilket är bättre?

Och vilka andra ämnen ska jag fokusera mera på om jag tänker söka till uni? (De som jag nämnde där högre upp) Matematikern

Studiehandledaren Siv-Britt svarar

Studiehandledaren Pia svarar

07.01.2014

Hej

Jag börjar med Sverige eftersom det där finns utbildningar som du inte kan söka in på om du inte har lång matematik. Det handlar då om sådant som tekniska utbildningar, naturvetenskapliga utbildningar och medicin. Ofta krävs också lång fysik och lång kemi för att man ska uppfylla behörighetskraven till de här utbildningarna.

I Finland finns inga sådana behörighetskrav. Man uppfyller behörighetskraven tilltex diplomingenjörsutbildning trots att man har läst kort matematik. Däremot ingår lång matematik i inträdesförhöret till diplomingenjörsutbildningen. Så i praktiken behöver man lång matematik. Detsamma gäller om man vill studera matematik på universitet. Och naturligtvis har man fördelar av att ha studerat lång matematik vid andra naturvetenskapliga studier också.

Dessutom får man mera poäng för ämnen skrivna på lång nivå än ämnen skrivna på kort nivå i studenten vid de flesta sök till universitet. Skillnaden i poäng mellan lång och kort varierar från utbildning till utbildning så det får du se på tillsammans med din egen studiehandledare.

Vi kan ju komplettera med att det i Finland inte spelar någon roll till universiteten vad man får för betyg i matte på avgångsbetyget, medan universiteten i Sverige nog lägger vikt vid avgångsbetygets sammanlagda medeltal.

En annan sak som är viktig när man tänker lång/kort matematik är det att man tränar upp sitt logiska tänkande (och sin studieteknik) med att läsa lång matematik. Så om du klarar av att läsa lång matematik ska du nog fundera två gånger om du verkligen ska byta till kort. Du kan ha nytta av det trots att det inte skulle vara behörighetskrav/ingå i inträdesförhöret/ingå i studierna.

När det gäller vad man ska satsa på till de utbildningar du nämner är det svårt att ge något allmänt svar - det ärt så många intriktningar som kan ingå i de utbildningarna. Om du vill veta detaljer - ställ gärna en ny fråga om nån speciell utbildning. Lycka till med dina funderingar om lång eller kort matematik - det tål att tänkas på. Diskutera också med din mattelärare och din egen studiehandledare.

Hälsar studiehandledarna Sippan och Pia

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, om man ska bli präst behöver man tydligen ha en magisterexamen i teologi. Är det ett måste eller går det med en kandidatexamen?
Läs mera

Hej! Jag går nu ettan på gymnasiet och planerar att studera till läkare i framtiden, jag har lagt in alla fysik kurser till nästa år men är orolig att det kommer bli för svårt och jag måste hoppa av. ...
Läs mera

Hej. Jag vill bli lärare. Men jag unrar vad ska jag studera för att kunna bli lärare?
Läs mera

Yle

Hej. Jag har funderat på vad jag ska göra efter nian och jag undrade lite om jag ska jobba på yle (vill jobba med exempelvis yle watt) men vilken utbildning ska jag gå och behöver jag gå gymnasiet
Läs mera