Orolig och förvirrad inför framtiden

08.11.2023
Jag är så förvirrad inför framtiden och har varit det länge. Jag studerar nu på en utbildning som jag varit osäker på enda sedan start. Den största anledningen till varför jag fortsatt mina studier på utbildningen är för att jag inte vet eller kan bestämma mig hur jag ska göra annars.

Jag är så orolig för framtiden eftersom jag är rädd att jag inte kommer känna mig nöjd ekonomiskt med det jobb jag får. Jag vet inte heller om själva jobbet i praktiken skulle passa mig. Jag skulle också gärna ha möjlighet att kunna bo utomlands om jag vill i framtiden men det känns svårt med denna utbildning.

Några jobb som intresserar mig förutom detta är jurist, läkare, psykolog eller inom företagsekonomi. Jag vet dock inte hur jag skulle gå tillväga om jag skulle vilja byta inriktning eller hur man ens ska komma fram till vad man vill jobba med.
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

14.11.2023

Hej,

Det är rätt svårt att ge goda råd i ditt fall, eftersom vägen inte är särskilt tydlig, men jag hoppas att det jag skriver kanske kan hjälpa dig att fundera vidare.

Du verkar oroa dig för flera saker. Din ekonomiska framtid, hur lämplig du skulle vara i det yrke du nu studerar till, och om dina betyg skulle räcka till för att byta bransch. Du har rätt i att grundlönen i den bransch du nu studerar till rätt ”låg”, vilket kanske är det du just nu fokuserar på. Dock kommer det ofta tillägg i lönen inom yrket pga. olika andra uppdrag, biämnen man har, sen kommer ålderstillägg osv. Så grundlönen stämmer inte överens med verkligheten. Jag har flera nära vänner i din bransch (både grundläggande utbildning och andra stadiet) och ja – stor ekonomisk frihet kanske man inte kan tala om, men klarar sig bra gör nog alla. Det handlar förstås om vad man prioriterar i livet.

Jag vet inte om du gjort praktiker ännu inom ditt område, men jag tänker att genom praktiker så borde du kunna få en relativt realistisk bild av hur det skulle kännas att arbeta i den branschen du nu studerar. Du kan även göra praktik utomlands för att undersöka dina möjligheter där. Så det rekommenderar jag varmt som ett alternativ om du känner att det är svårt att fatta ett beslut redan nu.

Jag tänker också att du inte testat ännu (som jag förstår det) om du kunde slippa in på någon av de andra utbildningarna du nämner. Du söker in på samma sätt som första gångs sökanden (gemensam antagning på våren). Stirra dig inte blind på dina betyg, och om du känner att du borde ha ett högre vitsord i matematik på studentexamensbetyget för att öka dina chanser att komma in så borde du ju kunna testa att höja det i efterhand. Många av de yrken du har nämnt har också inträdesprov, vilket du kan läsa till innan. Många söker även flera gånger innan de slipper in.

Så min ”rekommendation” skulle vara att först praktisera inom det område du nu studerar för att känna på hur det känns. Om det inte känns bra så kan du alltid testa söka in till en annan utbildning som intresserar. Många gör också klart t.ex. kandidatutbildningen och byter sedan bransch, eller till och med magisterutbildningen och byter sedan bransch. Lista upp lite för- och nackdelar med olika val, och alternativa vägar att ”nå” dit, sov på saken och gå sen på den magkänslan som känns bäst. Det är väldigt svårt att kunna förutspå framtiden, hur vi kommer trivas och vad som är de ”rätta” besluten att fatta. Livet är rätt oförutsägbart.

Hoppas detta hjälpte dig lite i dina funderingar.

Mvh,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, min vän söker gymnasium i åbo på svenska språk. Behöver veta alla svenska gymnasium som finns där för att se vilken är närmast för henne!
Läs mera

Hej! Jag tog studenten i år och sökt till hanken och tradenom på novia.. Fick en plats till novia men börjar nu ifrågasätta om det verkligen är rätt.. Skulle vilja jobba som egenföretagare och är jätt...
Läs mera

Hej, behöver man ha tidigare erfarenheter av att skruva bilar ifall man vill gå till bilmekaniker på optima eller ya?
Läs mera

Hej decibel jag är en tjej som börjar andra året i gymnasiet och har inte bestämt mig ifall jag ska satsa allt jag har och bli läkare men det kräver så mycket jobb och jag är orolig att jag inte komme...
Läs mera