Studielån

27.02.2024
Hej, jag har ett studielån och undrar om man kan ut tilläg på de? Kommer andra stöd påverkas av det?
luckan

UngInfo svarar

29.02.2024

Hej! 

Ditt studielån är begränsat enligt statsgarantin som beviljas via FPA. Det finns alltså ett tak på hur mycket studielån du får ta per månad. 

Just nu ser max. beloppen ut så här:
De statsgaranterade lånebeloppen fram till 31.7.2024

Under 18 år, annan än högskolestuderande
300 €/månad
Fyllt 18 år, annan än högskolestuderande
650 €/månad
Högskolestuderande
650 €/månad
Studerande med vuxenutbildningsstöd (i Finland)
650 €/månad
Studerande utomlands
800 €/månad

Det här betyder alltså att du som studerande på tredje stadiet i Finland kan ansöka om ett studielån för max 650 €/månad under de månader som du studerar (sommarmånaderna räknas alltså inte in om du inte väljer att studera extra då). 

Men riksdagen har nyligen godkänt ändringar i lagen om studiestöd. Beloppet av statsgarantin för studielån höjs och antalet gånger som lånet kan lyftas ändras. 

De statsgaranterade lånebeloppen från och med 1.8.2024

Under 18 år, annan än högskolestuderande
400 €/månad
Fyllt 18 år, annan än högskolestuderande
850 €/månad
Högskolestuderande
850 €/månad
Studerande med vuxenutbildningsstöd (i Finland)
850 €/månad
Studerande utomlands
1 000 €/månad

Från och med augusti får man alltså ta ett större studielån. 

Om du alltså redan har ett studielån som motsvarar max. beloppet på 650 €/studiemånad så kan du inte ta ut ett tilläggslån på det. Men om du har ett studielån som inte går upp till max. beloppet så är det förstås möjligt för dig att ta ut ett nytt studielån på den resterande summan. Och från och med hösten är det alltså möjligt att ta ut större studielån än tidigare. Andra stöd så som studiestöd och bostadsbidrag påverkas inte av hur stort studielån du tar. 

Om du har funderingar kring de olika stödformerna och vad som kan påverka dem så skulle jag tipsa om att ringa till FPA, de hjälper dig gärna och kan ta ställning till vilka stöd och bidrag som du har möjlighet att få. 

https://www.kela.fi/web/lattlast/kundservice

Och om du funderar på att du skulle behöva ta mera lån så går det alltså inte att ta hur mycket studielån som helst. Du kan kontakta din bank för att kolla med dem vilka lånemöjligheter som du har. Men förstås det är inte hållbart att leva på lånade pengar och man hamnar alltid att betala ränta, försök istället att få dina utgifter att stämma överens med dina inkomster. Om du känner att studiestöd, bostadsbidrag och studielån inte räcker till för dina utgifter fundera på vad du kan förändra? Kunde du dela bostad med en kompis? Äta mer ekonomiskt? eller kunde du hitta ett extrajobb som kan ge en liten extra inkomst? 

Om du vill ha hjälp med att fundera på din situation kan du exempelvis ta kontakt med stödchatten Ärligt talat www.arligttalat.fi 
chatten är öppen måndag-fredag kl. 9-12 och 19-22.

Hälsningar, 
Anna 
Luckan Unginfo 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Just nu går jag andra året på gymnasiet och jag håller på att fundera på vad jag ska göra efter gymnasiet och är rätt säker på att jag inte vill studera direkt. Jag skulle jätte gärna vilja åka ...
Läs mera

Jag har som drömyrke att bli flygledare och skulle vilja utbilda mig vid Avia College i Vanda. Jag undrar vilka ämnen som är viktigast att läsa i gymnasiet? Är fysik väldigt viktigt eller klarar man s...
Läs mera

Är man ännu en förstagångssökande till juridiska i Vasa om man studerar utomlands? På studieinfo står det enbart:

Du är förstagångssökande om
du inte har avlagt en yrkeshögskole- eller universitets...
Läs mera

Hejsan!
Jag har planerat att börja studera pedagogik vid Åbo Akademi till hösten. Jag ska nu börja förbereda mig inför inträdesprovet VAKAVA men vet inte hur. Vad ska jag kunna och hur ska jag förber...
Läs mera