Civiltjänstgörarens och soldatens skyldigheter i krigstillstånd?

25.03.2012
Jag har hört att om det verkligen blir krig i Finland kommer även civiltjänstgörare att tvingas ta ta till vapen. Stämmer detta? Hur är det med en som gått i militären, vad händer om han/hon vägrar ta till vapen i krig? Hur är det med en som gått vapenfri militärtjänst? Jag vet inte riktigt vad jag ska välja, men jag är ganska säker på att jag inte skulle vilja delta i ett krig även om Finland skulle bli angripet. Vad är då bäst att välja för mig? Totalvägran finns ju också...

Vet inte riktigt vem jag ska vända mig till med denna fråga då den känns ganska personlig, hoppas därför jag får svar här!

En undrande
04.04.2012

Hej

Då man genomgått sin militärtjänst och överförs till reserven så få man också sin krigsplacering. Det betyder att man placeras i uppgifter som man fått utbildning till under militärtjänstgöringen. Man kommer att få göra och vidareutbildas i sina krigsplaceringsuppgifter då man eventuellt kallas till repetitionsövning eller i händelse av krig.

Om man genomgått vapenfri militärtjänst så kommer man att även i händelse av krig att placeras i uppgifter där man inte behöver bära vapen, exempelvis skrivare, militärdiakoner eller andra stabsuppgifter. Man har möjlighet att ansöka om att flyttas till civila uppgifter även som reservist fastän man fått vapenskolning. Däremot om man i en krigssituation plötsligt får för sig att vägra utföra de uppgifter man fått utbildning till att utföra kan man bli dömd enligt de undantagslagar som gäller i en krigssituation, och de är avsevärt strängare än lagarna i fredstid, dock är dödsstraffet numera avskaffat också i krigstid.

Förr kunde även civiltjänstgörare kommenderas till krigstjänst i händelse av krig. Så är det inte längre idag, det kommer att finnas gott om viktiga och meningsfulla uppgifter för alla även om man inte bär vapen. Men myndigheterna kan ändå beordra en att utföra de uppgifter som man utbildats till att göra under sin civiltjänstgöring. Men till stridande uppgifter kan man alltså inte längre beordra civiltjänstgörare.

Nuförtiden räcker det också att i samband med uppbådet anmäla att man hellre vill göra civiltjänst. Förr måste man förklara sina skäl. Det är bara att säga till uppbådstjänstemännen att man vill bli civare - ingen frågar eller tittar snett på en. Civiltjänstgöring är ett fullgått alternativ om man tycker att militären inte intresserar. Vid uppbådet kontrolleras även tjänstedugligheten av läkare. Man kan på basis av fysiska eller psykiska sjukdomar eller skador, kan man antingen hamna i en annan tjänstgöringsklass (befrias under fredstid, eller genomgå tjänsgöringen senare då hälstillståndet förbättrats) eller befrias helt. Det lönar sig ändå inte att försöka ljuga om sitt hälsotillstånd.

Totalvägran är aldrig ett alternativ. Det är alltid straffbart. Om detta kan du läsa mer i Värnpliktslagen kapitel 13 http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2007/20071438. Som finsk medborgare har man en massa rättigheter men också en del skyldigheter, till dem hör skyldighet att betala skatt och att genomgå värnplikten, antingen genom göra militär- eller civiltjänst. Det gäller att bita ihop tänderna och anstränga sig lite. Civiltjänsten är visserligen dubbelt så lång som den kortaste tjänstgöringstiden i militären. Det gör förstås att en del väljer att göra militärtjänsten på kortast möjliga tid, dvs 6 månader. Det leder till att en del beväringar med motivationsproblem avbryter tjänstgöringen i förtid, oftast under de första veckorna. Det är ganska meningslöst, därför lönar det sig att tänka efter före: vill man genomgå civiltjänst i 12 månader eller bita ihop tänderna och genomgå militärtjänst i 6, 9 eller 12 månader?

Kontakta närmaste regionalbyrå för närmare uppgifter, de svarar på alla frågor som berör värnplikten. Men dem kan man diskutera alla alternativ: normal militärtjänst, vapenfri tjänst, civiltjänst, utbildningsalternativ och tjänstgöringsort. Kontaktuppgifter till regionalbyråerna hittar du här:
http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/?urile=wcm:path:/RU+Puolustusvoimat.fi/Puolustusvoimat.fi+ru/Armen/Regionalbyraer/Regionalbyraer

Med vänlig hälsning
Henrik Gahmberg

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera