Vad räknas som misshandel

Vad räknas som misshandel

Olika typer av misshandel av barn och unga (under 20 år)

Vad är fysiskt våld (misshandel)?

Aktivt fysiskt våld är tex att slå, sparka, orsaka brännsår, kasta omkring föremål, lugga, riva i kläderna eller ta struptag. Egentligen all aktivitet där meningen är att det ska skada eller vara smärtsamt för den som tar emot det. Det grövsta fysiska våldet leder till offrets död.

Passivt fysiskt våld är att inte sköta om någon (försumma skötseln av någon) som man har ansvar för. Tex att inte ge ett barn mat under ett helt veckoslut, att lämna ett barn ensamt upprepade gånger eller under längre perioder, att stänga in ett barn i en mörk garderob eller med vett och vilje lämna barnet tillsammans med djur som det är rädd för.
Gränsen för huruvida det är fråga om ett tillfälligt misstag eller misshandel är inte alltid lätt att dra, men om företeelsen upprepas så är det frågan om misshandel!

Exempel:
- Om lillsyrran gråtit hela kvällen, mamma är så trött att hon bara svär och till slut lyfter upp syrran och ruskar henne ordentligt för att få tyst på henne. Sedan luggar mamma dig för att du spelade för hög musik när syrran äntligen hade somnat, så att hon vaknade igen.
- Om farsan härjar åt dig och ger dig en örfil varje gång du skrattar lite för högt med brorsan när farsan ska se på nyheterna, när du tappar ett glas mjölk över köksbordet, springer i vägen för honom eller när du luktar tobaksrök eller kommer hem full eller för sent en helgkväll.
- Om mamma har varit på julfest med personalen på jobbet och kommer sent hem och pappa blir förbannad och börjar skrika åt henne att hon säkert flirtat med någon annan karl och mera i den stilen. När hon säger emot så knuffar han henne mot väggen så att hon slår bakhuvudet. När hon börjar gråta blir han så rasande att han slår henne med handflatan så att hon börjar blöda näsblod.
- Om farsan blir så förbannad när du haft sönder baklyktan på mopeden att han tar dig i nackskarven, släpar dig genom huset, kastar ut dig på gårdsplanen och förbjuder dig att visa dig under resten av kvällen.
- Om föräldrarna har supit och festat hela helgen och det finns ingen mat i huset och inga pengar att gå och handla för. Inga pengar finns heller till antibiotika för syrrans öroninflamation, till kanalpaketet för digiboxen eller klassresan. Ingen bryr sig om när du stiger upp, gör läxor eller ids tvätta kläder så att du har något att ta på dig till skolan på måndag.
Då är det fysisk misshandel.

Vad är psykiskt våld?

Aktivt psykiskt våld och misshandel är att upprepade gånger klaga, kritisera och klandra ett barns personlighet eller att skrämma upp, förödmjuka eller pika (smäda) ett barn. Att inte acceptera eller förstå utan nedvärdera saker barnet gör (tex hobbyn eller intressen) eller tycker och tänker så är det frågan om psykiskt våld. Liksom att kalla barnet fula saker eller nedvärdera det.
Passivt psykiskt våld är att inte ge ett barn den uppmärksamhet det behöver och istället nonchalera det, inte bry sig om det. Det finns ”osynliga barn” som inte ens har en egen plats i hemmet, eller ens en egen säng. Om barnet i sig själv eller det barnet gör inte behandlas som om det var värt något, om barnets prestationer nedvärderas och man aldrig frågar efter barnets åsikt, så är det psykiskt våld.

Återkommande brister i omvårdnad, till exempel för små skor, inte omskötta tandläkarbesök, smutsiga kläder, ingen sportutrustning till jumppa-timmarna osv är en form av psykiskt våld. Att inte föräldrarna är måna om att göra en insats för barnets väl är en nonchalans som har tråkiga följder för barnets välmående.

Exempel:
- Om morsan jämt kallar dig dum, ful, fet, oduglig, värdelös, idiot, hora eller påstår att du kommer att bli en kriminell pultsare, för av dig kommer det ju aldrig att bli något.
- Om farsan aldrig är nöjd med dina betyg, aldrig kommer på föräldramöten eller dina ishockeymatcher, aldrig skulle komma på tanken att övningsköra med dig inför bilkörkortet (och inte tycker det är värt att betala för kortet heller), inte bryr sig om vad du vill ha i julklapp eller inte köper något speciellt från honom, aldrig frågar hur det var i skolan, inte frågar var du hållit hus på kvällen - eller bryr sig om att lyssna på svaret, skrattar åt dig om du faller och slår dig...
- Om föräldrarna ställer "omöjliga" ultimatum och har väldigt hårda regler, som att om ditt rum inte är absolut fläckfritt så får du inte gå på innebandyträningarna på en månad, om du använder nagellack så blir det inga julklappar åt dig

Vad är sexuellt utnyttjande av barn?

Om en vuxen gör något som helst som inkräktar på ett barns sexuella integritet, alltså oberörhet, tex smeker och pussar ett barn med baktanken att det ska vara sexuellt skönt för den vuxna själv, så är det kriminellt.

Exempel:
- Allt våld som riktas mot könsorganen – så rituell eller religiös könsstympning (omskärelse) är förbjudet i Finland.
- Våldtäkt och försök till våldtäkt – alltså alla situationer när en person (tex vuxen) gör något mot/med ett barn mot barnets vilja, alltså tvingar sig på, utnyttjar eller övertalar barnet till en sexuell handling. All form av sex är förbjudet att utöva med ett barn som är under 16 år, tex vaginalt samlag eller munsex. Om barnet är under 18 men står i någon form av beroendeställning till den vuxna, så är det frågan om sexuellt utnyttjande, tex en lärare får inte ha sex med en elev.
- Alla sexuella handlingar, tex att smeka ett barns könsorgan.
- Att göra sexuella anspelningar eller handlingar (ha sex, ta på någon annans könsorgan, se på porrfilmer osv) framför ett barn som inte är mentalt mogen nog att förstå det.
- All form av barnpornografi
- Att köpa ett barns (under 18) sexuella tjänster eller locka/tvinga ett barn till prostitution.

Kemiskt våld

Det är tex att ge ett barn sömnmedel eller alkohol för att det ska sova och inte ska störa de vuxna, ge ett barn läkemedel som det enligt medicins undersökning inte behöver – men också att undanhålla ett barn den medicin som det skulle behöva. Det gäller också att inte ge ett barn den kost och näring som det behöver. Här är det också svårt att se ifall en förälder tex bara för barnets bästa vill undvika en medicinering som ger dåliga bieffekter eller om föräldern bara försummar att sköta om barnet pga lathet eller illvilja.

Strukturellt våld

Att tex en familj är hierarkisk, så att en del (tex pappan i familjen) har rätt att bestämma över och nedvärdera andra familjemedlemmars behov, känslor, åsikter och rättigheter är strukturellt våld. Det händer hela tiden överallt i samhället, på arbetsplatser och i olika sociala grupperingar.

Socioekonomiskt våld

Om tex ett barn utövar utpressning mot ett annat barn för att få pengar av det andra barnet, förstör eller smutsar ner någon annans kläder, skolböcker eller cykel eller hindrar någon från att gå hem är socioekonomiskt våld.