hjälp mej

09.03.2015
Hej! Jag tror jag behöver lite hjälp eller några kloka ord. Det började för ett år sen, panikångest... Har fått några ordentliga attacker med yrsel och illamående några gånger, men inte på länge. Fick då hjälp genom att prata med en specialist men gillade inte det alls. Kan också erkänna att jag gick vid psykolog 1år men gillade det inte heller. Iallafall så har jag nu för tiden ångest väldigt ofta och ibland mindre panik attacker och ibland större. För det mesta är det alltid i samband med min pojkvän. De mindre kan vara att jag blir jätte ledsen då jag kommer hem från honom och börjar tänka på saker jag inte borde. De större kommer ibland, t.ex. vid bråk, jag vet inte riktigt vad jag sysslar med skulle jag beskriva det som... är som att jag inte riktigt tänker klart. Jag tänker att jag inte orkar och vill bort bort bort... Vilket det blir en massa onödigt av. För när jag lugnat ner mig förstår jag inte alls vad som hände. Är som att min hjärna kopplar in mej på fel spår, som att jag skulle må super duper dåligt plötsligt. Sådär kan det gå lite upp och ner. Efter ett sån där panik sammanbrott så mår jag dåligt över det och har ångest. Är rädd jag förlora honom eller den personen som varit runt mej då jag panikera så här. Förr skärde jag mej eller rökte för att hantera det här... men har slutat med båda... Hur ska jag sluta med det här?

Annica svarar

12.03.2015

Hej på Dig!

Vill främst börja med att jag känner med dig, faktiskt kämpigt att gå igenom det du beskriver. Det finns till all tur saker du kan göra för att motverka detta samt främja ditt välmående. Jag har svarat på en liknande fråga som du gärna kan ta en titt på, där torde finnas komplettering till detta svar. Kolla HÄR.

Kan du prata med din familj och andra närstående om hur Du mår? Om du redan gör det är det oerhört bra, om inte, så sätt dig ner med dem och berätta precis så som det känns. De finns säkert där för dig och stöttar, bara de vet vad du går igenom. Vidare kan du kolla decibels hjälpsida http://www.decibel.fi/hjalp/ där du hittar en massa nyttiga möjligheter till stöd/samtalskontakter, om du inte redan bekantat dig med den. Ifall man inte synkar med en samtalskontakt kan och ska man prova flera olika, alla passar olika bra ihop och hjälpen man får formas efter det.

I bakgrunden kan det ligga obearbetade saker som vore bra att få ut. Att prata, prata och prata är en bra början. Nu till vad Du kan göra själv. Satsa på att göra sådant du gillar, upprätthåll dina rutiner och försök få tillräckligt med sömn, nyttig mat, och uppfriskande motion. Då orken tryter är det av än större betydelse att försöka nå balansen mellan vila och aktivitet, så att man inte hamnar i någondera diket. Ork att göra något kommer automatiskt med bättre mående, så du ska inte stressa över att du känner dig kraftlös, det är helt förståeligt och övergående. Vintern och mörkret spelar ju också in, och många är trötta denna årstid. Tack och lov går vi mot ljusare tider, men ifall du ändå känner på dig att mörkret har sitt finger med i spelet skulle du kunna ge en ljuslampa ett försök. Och så har vi D-vitaminet som så många finländare får för lite av - Ett tillskott nu under den mörka årstiden skulle kunna få en betydelsefull verkan.

En panikattack kan definieras som ett omedelbart, starkt, kroppsligt uttryck för ångest. Tryck över bröstet, yrsel, overklighetskänslor, hjärtklappning m.m. är klassiska symptom, och utgående från din text låter det som att du kan ha hjälp av att läsa mer om detta och prova övningar i hur man råder bot på ångestattackerna. Panikattacker kan dyka upp efter en stressad period som t.ex. inneburit omvälvande förändringar eller liknande. Andningen är starkt sammankopplad med ångest och panik, och ett konkret tips är att lära sig andas rätt, både före och under panikförloppet.

Kroppen går på högvarv efter panikångest, och är således utmattad efteråt. Lugn andning hjälper även då. Avslappningstekniker är också något som kan vara till stor hjälp, då en stressad andning ofta sker i övre bröstkorgen, med små korta andetag som triggar upp ångesten ytterligare. Andas istället djupt, låt luften nå magen och känn hur den höjer och sänker magen, framom bröstkorgen. Du kan långsamt räkna från ett till tre vid både in- och utandning, och lägg gärna respektive hand på bröstkorgen och magen för att följa med att magen höjer sig mer än bröstet. Positivt med en ångestladdad situation är att den går över, håll det i tankarna och känn hur känslan efter en tid mattas av. Kroppen orkar inte vara i så kallat larmtillstånd särskilt länge, och efterhand minskar graden av ångesten automatiskt. Du kan fråga dig själv hur stor ångesten är just nu på en skala mellan 1 och 10, och efter en stund fråga dig igen för att se om den minskat. Larmtillståndet aktiverar kroppens försvarssystem, och de kroppsliga symptomen såsom tryck på bröstet är en del av dem. Ångestens symptom i form av såväl kroppsligt som psykiskt obehag är inte i sig farliga, och det är bra att lägga på minnet det faktum att du inte skadas värre än att det är väldigt obehagligt.

Ångest i sig blir man aldrig av med eftersom det är en naturlig funktion, som finns där för vår överlevnadsdrift. Men vi kan lära oss att inte låta den ta över, och undvika att den dyker upp i den överdimensionerade form som den gör i ångestattackerna, utan verklig fara. Vi människor är starkare ock klarar långt mer än vi tror, och Du kommer också att klara dig ur detta. Vid panikångest gäller att pröva nya handlingssätt och att öva sig. Med träning kommer man långt. Steg ett är att testa tankar genom att utmana dem, av den orsaken att ångesttankar oftast är ytterst negativa och matar det nedbrytande tänket. Upprepa en upplyftande mening för dig själv när det negativa dyker upp som "Jag andas lugnt och klarar det här" så blir det också så. Ifrågasättande av sina tankar och handlingar är en del av av receptet för att bli av med de orealistiska upplevelser som är allmänna vid panikångest. Fråga dig själv vad som egentligen är så hemskt, och föreställ dig att du står bredvid en annan med ångest och att du själv är lugn. Se situationen utifrån och du kommer att märka att obehaget kan klinga av på det sättet.

Man lär känna sin egen kropp, dess signaler och hur man lugnar ned den, med olika tekniker som övningar i avspänning, andning och så vidare. I en bekant, lugn miljö, med en trygg person i närheten kan du öva att framkalla den värsta känslan, att trycket på bröstet lägger sig osv, och sedan andas djupt. När obehaget kommer till följd av egen "beställning" känns det inte lika otäckt - du har kontrollen.

När det kommer till rädslan att förlora någon får du komma ihåg att de som verkligen älskar Dig stannar kvar och stöder genom svårigheter. Sist men inte minst, att prata, berätta, diskutera och lätta på hjärtat hjälper. Läs inspirerande tips, jobba på ett projekt t.ex. att göra egna smycken eller sjunga eller vad som helst. Läs gärna om mindfulness, konsten att vara i nuet, drick te och känn hur det smakar, titta omkring dig och beskriv t.ex. färger och nyanser. Hjärnan kopplar av och blir medveten om nuet och hittar förmågan att njuta av det lilla.

Eventuella jobbigheter eller besvikelser tenderar bli kvar inne i en om vi inte bearbetat dem.e utlopp för eventuell besvikelse genom att rita eller skrika åt en sten i skogen. Det kan låta knasigt, men det hjälper faktiskt att få agera ut sina känslor, för annars blir de kvar där i kroppen och trycker. Och vem är väl bättre på att tåla lite ilska än ett stenblock? :) (Då vi inte ska avreagera oss på något levande).

En god motivation är avgörande för att må bättre - Skriv ner din målsättning i konkreta ordalag och definiera sedan problemet ock anteckna vilka situationer som väcker obehaget hos Dig och slutligen en handlingsplan för vad du ska göra, andningsövningar, avslappning och positiva meningar och om du vill, planera att avsätta en liten stund för andningsövningar varje dag. Dessa anteckningar blir en luntlapp som du kan plocka fram när du blir osäker på vad du ska ta dig till.

Slutligen vill jag återigen lyfta fram det tidigare konstaterade, Du är stark och klarar uppgiften att jobba bort obehaget och må bra igen! Lycka till, önskar Annica Wahrman

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Min kompis skickade min snap till en kille han lade till mig. Sen skickade hon till honom att jag är intresserad va honom. Han sa att han hade ett gott öga till en kvinna men det är komplicerat. ...
Läs mera

Jag tycker detta är lite skämmigt, men är daddy issues en riktig sak? Jag har aldrig känt min pappa eftersom han stack när jag föddes och jag känner typ mig attached till varenda kille som ger mig upp...
Läs mera

Hej decibel!

Jag har varit tillsammans med min pojkvän i mer än ett år. Vi har haft det bra och har roligt tillsammans, det märks tydligt att han gillar mig jättemycket. Men nu de senaste två månader...
Läs mera