Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Hur ska man säga det
12.08.2017
Hur säger man till en kille på sms att man gillar honom men inte för på
Visa hela frågan och svaret
Hur säger man till en kille på sms att man gillar honom men inte för på Ju
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 21.08.2017

Hej Ju!

Ursäkta att du fått vänta på svar, här är allmänt stressigt nu när all verksamhet ska snurra igång igen efter semestrarna, hoppas du haft tålamod med oss <3. Och jag svarar nu enligt vad du skrev, om situationen förändrats får du skriva in igen om du ännu behöver lite tips och stöd, visst?

Att försöka berätta för en annan människa att man gillar hen är alltid lika knepigt. Det spelar ingen roll hur man gör, man är ändå lika nervös och osäker. Så det ska du i alla fall ha klart för dig: det osäkra, nervösa och pirriga försvinner inte, oavsett vilken kanal du använder för att berätta för honom att du skulle vilja bli mer än vänner med honom. Det hör till, lika mycket som fjärilarna i magen när du ser honom.

Det kan ju kanske tyckas att det skulle vara lättare att berätta att man är kär i honom gömd bakom en skärm, alltså tex skicka sms, men den kanalen har ju sina risker den också. Chansen att man ska missförstå varandra blir så mycket större när det kommer till bara text - och ärligt talat så påstås det dessutom att det är lättare att säga nej via text än irl. Kanske har det att göra med att allt som sker via tex sms, chattar eller kommentarer ändå känns längre ifrån en själv än det gör om man ska säga något åt någon öga mot öga. Då är det lättare också att svara nekande, vara negativ eller välja bort saker än om du ställs framför valet ansikte mot ansikte. Ser man den som frågar/berättar om sina känslor, så förstår man bättre, känner med den andra, ser vad ens eget val har för effekt på den andre osv. Man blir kanske åtminstone snällare då, även om man säkert är sanningsenlig med sina egna känslor. Ett sms eller WhatsApp-meddelande kan man ju till och med välja att noncha totalt och inte svara alls på, men det kan man inte om personen ifråga står framför en.

En fördel med att berätta vad man känner via text är dock att det kan ge mottagaren betänketid, så att han kan känna efter vad han egentligen tycker. Se, vissa människor svarar ju oftast helst nej på allt, oavsett vad det gäller, om de blir överrumplade av det. Får de lite tid på sig att tänka kanske de hinner hitta fördelarna med ett val. Dessutom funkar ofta förälskelse så att om man vet att en viss person gillar en, så är det lättare att börja gilla henne tillbaka än det skulle vara att börja gilla en främling. Man föreställer sig hur det skulle vara att vara ihop med henne, hur hon skulle vara att kyssa osv, och då kommer man kanske plöstligt på att hej, det skulle inte alls vara illa, och så blir man själv också mer intresserad. Klart att det inte alltid går så här, men lite lättare blir man intresserad om man redan vet att det finns ett intresse hos motparten, speciellt om man hinner få tid att dagdrömma.

Oavsett om man berättar för någon att man gillar honom f2f, via sms eller på annat sätt, så finns det inget "rätt sätt" att säga det på. Det finns inget färdigt manuskript att följa med garanterad framgång, utan det är kanske ändå bättre att improvisera. Jag förstår att du gärna skulle vilja ha ett säg-så-här-så-fångar-du-honom-direkt, men något sådant existerar inte. Och minns att det är nästan obligatoriskt att stamma, få hjärnsläpp, kallsvettas, säga något fel eller allmänt bara bete sig osäkert och nervöst - ytterst få klarar av att göra en sådan här sak på ett coolt sätt, för känslorna är ju långt ifrån lugna och kalla. Huvudsaken är ändå att få det sagt, för är man för rädd att göra bort sig, säga något fel, stamma osv, så blir det ju aldrig gjort. Och då får man oftast nöja sig med att undra hur det skulle ha kunnat bli resten av livet, eftersom sannolikheten att motparten plötsligt ska erkänna sina varma känslor är liten. Och sedan lönar det sig kanske mer att bygga upp relationen lite först innan man bara kläcker ur sig som en blixt från klar himmel att man gillar någon; ta ögonkontakt, håll dig nära, le, och PRATA med personen ifråga! Ge honom en chans att lära känna dig före du blurtar ur dig att du gillar honom. Flirta lite, charma lite - visa med annat först att du är intresserad, så ökar chanserna. Och du bara måste våga göra det, trots att andra kanske står runtikring, trots att andra kanske skulle kunna märka det, trots att HAN skulle kunna märka det och börja misstänka något. Vill man vinna måste man i alla fall våga spela.

Jag håller tummar och tår att det går bra :)

Kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!