Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Hudcancer
10.08.2018
Hej, den här sommaren har jag varit ute mycket i solen, jag har även bränt mig överallt. Dock är det först nu, ungefär en vecka efter att jag bränt mig, har jag märkt att jag har fått ett par brunröda fläckar på min solbrända fot och många jättesmå bruna fläckar på mina även solbrända händer. Kan detta vara hudcancer eller något annat?...
Visa hela frågan och svaret
Hej, den här sommaren har jag varit ute mycket i solen, jag har även bränt mig överallt. Dock är det först nu, ungefär en vecka efter att jag bränt mig, har jag märkt att jag har fått ett par brunröda fläckar på min solbrända fot och många jättesmå bruna fläckar på mina även solbrända händer. Kan detta vara hudcancer eller något annat? Make-a-wish barnet
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 10.08.2018

Hej.

Fläckarna du beskriver är inte ett tecken på hudcancer utan snarare ett tecken på att du har fått sol. Hudcancer utvecklas inte av att man bränner huden en gång, utan om man utsätter huden för upprepad exponering. Därför är det viktigt att man kommer ihåg att skydda sig med tillräckligt hög solskyddsfaktor då man vistas i solen.

Gå till apoteket och köp en solkräm som passar din hud. Personalen kan hjälpa dig hitta en lämplig om du är osäker.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!