Alkohol och demens

01.12.2018
Hej! Nästan alla kvinnor i min mammas släkt har fått Alzheimers då de blivit äldre och nu är jag orolig att men mamma också kommer få det. Speciellt arg blir jag över hennes alkoholkonsumtion. Jag vet att hennes mamma överkonsumerade alkohol och blev dement och förr brydde sig mamma och försökte leva hälsosamt för att inte bli dement hon också men nu efter att mommo dog är hon en lat överkonsument av alkohol. Jag har försökt påpeka till henne flera gånger att hon inte borde dricka varje dag men de skiter hon i. Jag blir så arg på henne för det. Fattar hon inte att de inte bara är hennes liv hon riskerar uten även mitt, min pappas och mina syskons framtid? Jag tycker att det är jättesjälviskt av henne att inte bry sig. I dag t.ex drack hon 200% av den dagliga rekomenderade alkoholkonsumtionen BARA UNDER TIDEN JAG VAR VAKEN. Ingen aning om vad hon drack efter att jag gått och lagt mig, vi har flera flaskor starksprit hemma och hon konsumerar några i veckan. Det ger mig känslan av att jag inte kan lämna henne ensam hemma, speciellt inte på kvällarna. Jag behöver hjälp för jag vet inte vad jag ska göra. Intsåkul
USM2

USM missbrukarvård USM svarar

03.12.2018

Hej Intsåkul!

Hejsan,

vad bra att du har skrivit om dina känslor angående din mammas drickande, det är modigt!

Det låter definitivt som att din mamma har ett alkoholproblem, att dricka flera flaskor starksprit per vecka kan inte räknas som normal konsumtion. 

Att hon själv förnekar problemet visar ju också på att det är något på tok.

Om du kan och vågar, så försök tala om problemet med någon vuxen, t.ex. kuratorn eller hälsovårdaren på skolan? Eller någon ungdomsarbetare eller liknande? Också på din lokala A-klinik eller beroendevårdsklinik tar de emot anhöriga till missbrukare för samtal.

Det du ska veta är att din mammas drickande absolut inte är ditt fel eller på ditt ansvar på något sätt! Kom ihåg det. Ett alkoholberoende följer inte heller några rationella regler. Antagligen vet din mamma att det hon gör är fel och ohälsosamt, men hon kanske inte kan minska sitt drickande fast hon skulle vilja. Att hon dricker betyder inte heller att hon inte skulle bry sig eller älska er.

Om du känner att din mamma inte kan ta hand om dig eller dina syskon (t.ex. inte kan skjutsa er till hobbyn för att hon är full, eller att ni måste laga mat för att hon inte orkar) på grund av drickandet, så kan du ta kontakt med barnskyddet. Att ta kontakt med dem betyder inte att ni blir placerade eller något liknande.

Om du vågar och kan, så är det förstås väldigt bra att göra klart för henne att du (och dina syskon) inte accepterar drickandet. Det kan fungera som en väckarklocka för den som dricker, då anhöriga säger rakt ut om sin oro och sina känslor.  Att samla alla i familjen och säga rakt ut att du är orolig och att du vill att hon skulle dricka mindre kunde vara en möjlighet. Men se först och främst till att du själv får tala om dina känslor, gärna med någon utomstående och professionell.

/Sandra

USM r.f. 
Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård r.f. 

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.