Jobb

18.09.2020
Hej! Hur länge har ett företag rätt att endast betala sommarjobbs lön? Värdelös
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

29.09.2020

Hejsan!

Tack för din fråga. Det som gör frågan lite knepig att svara på är att jag inte vet om du jobbar privat eller kommunalt, eller vilken lön du har? Om du har en utbildning inom området påverkar det också vilken lön de ska ge dig. I Finland har vi alla rätt till minimilön. Om minimilönen sedan motsvarar din sommarjobbslön så är det ju i sig inte olagligt, även om det potentiellt kan kännas som att du skulle vilja ha mer betalt för jobbet du gör. Om lönen känns för låg men är laglig så är dina alternativ att antingen försöka löneförhandla, eller helt enkelt söka ett nytt jobb där du känner att det du får i lön stämmer bättre överens med dina arbetsuppgifter. 

Också för sommararbete och kortare anställningar så går man efter kollektivavtalet för den branschen man är inom, där det finns skrivet vilka minimibestämmelser som gäller. Ett kollektivavtal är en överenskommelse om arbetsgivarens och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter gentemot varandra på en arbetsplats. Kollektivavtalet avgör den lägsta gränsen för vilka villkor som får gälla på arbetsplatsen. Kollektivavtalet innehåller också bestämmelser för lön till sommarjobbare, som är baserad på erfarenhet och utbildning för uppgiften. Flera kollektivavtal har särskilda bestämmelser om lönen till unga, skolelever, eller praktikanter.
Endast att en anställning är kort (exempelvis sommarjobb) eller att personen är ung berättar inte en arbetsgivare att betala lägre lön. Har en anställd trots ung ålder yrkeserfarenhet eller utbildning så ska det här beaktas också i korta anställningar.

Jag kan tyvärr inte personligen hjälpa dig mera utan att veta detaljer, men jag råder dig om att kolla upp vilket kollektivavtalet är för den bransch du är inom! Om du är medlem i en fackförening kan du också fråga dem om det har gått rätt till eller inte.

Jag kan också råda dig att kolla upp om det finns en förtroendeman på arbetsplatsen, och ta kontakt med hen! Förtroendemannen representerar arbetstagarna på arbetsplatsen, och man kan diskutera konfidentiellt med hen om alla frågor eller problem med anställningen. Förtroendemannen övervakar att kollektivavtalen och arbetslagstiftningen följs.

Hoppas det löser sig!
Kram, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hejsan, jag undrar vad det kostar för en privatperson att ta ett coronatest?
Jag har hört så många olika rykten allt mellan 180-300€ vilket jag tycker låter som jättemycket pengar?
Stämmer det här? Är...
Läs mera

Hej!
Jag studerar just nu på univeristet men har länge jobbat vid sidan om studierna och känt att tiden ändå räckt till :)
Nu går jag i tankarna om att starta eget företag som PT (är nämligen utbildad...
Läs mera

Hej! Jag har i flera år varit intresserad att börja tjäna pengar via nätet. Till exempel Via ett företag där jag skulle ha en hemsida å sälja produkter. Har också funderat på bloggar, google adsense o...
Läs mera

Hej, vi har fått en skogsmård i mellantaket på villan och undrar om man kan få försäkring för skadorna?
Läs mera