Elpriser

16.10.2022
Hej, jag tänker mycket på att elpriserna har gått upp, min familj talar mycket om det och jag funderar på om det kommer att förändra mitt vardagsliv mycket. Jag vill inte tänka så mycket på sådant när jag ännu är ett barn, hjälp! Stubbe
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

21.10.2022

Hej Stubben!
Det du skriver om känner nog många just nu, allt som medierna talar om är hur dyr elen kommer vara i vinter! Och visst har de rätt, elen kommer att vara dyr i vinter för många. Men det är många faktorer som spelar in, och precis som du skriver så är det inte du som barn i familjen som ska känna stress och oro, det är något som de vuxna ska sköta.
Många familjer kommer i vinter att få stora elräkningar, och för att undvika det så är det många som nu börjar spara el. Och det är bra! Elpriset påverkas av hur mycket el som finns: till exempel när det blåser och Finland kan producera mycket vindenergi går priset på el ner, för det finns mycket energi att använda. Men när det är vindstilla och klockan är 17:00 och alla familjer i Finland sätter på ugnen för att laga middag, så produceras det lite energi och vi använder mycket el samtidigt, och då går priset upp. Det här är en superförenkling på hur elpriset på börsen fungerar.
Kommer vårt liv förändras på grund av det här? Högst antagligen är svaret. Men det behöver inte vara så stora och drastiska förändringar, utan små saker vi alla klarar av. Och så gör man bara så mycket man själv känner att man fixar! Om alla i Finland hjälps åt lite med att minska på hur mycket el vi använder, så sprids elanvändningen ut jämnare och förhoppningsvis är resultatet av det att elräkningen blir lite mindre för alla.
Här är några tips på hur du som barn eller ni som familj lätt kan hjälpa till att spara el: 1. Duscha max 5 minuter. Att värma upp vatten drar mycket el och är därför dyrt. 2. Dra ut alla extra sladdar: telefon- och datorladdare till exempel. 3. Släng inte kläder i tvättkorgen i onödan, till exempel tröjor kan man bra vädras en gång före man tvättar dem. Tvättmaskinen använder mycket el. 4. Ha inte saker i standby-läge. Använd till exempel en skarvsladd med av/på-knapp till Tv:n eller högtalaren, så stänger du av dem ordentligt när du inte använder dem. 5. De flesta har idag LED-lampor hemma, och de drar inte så mycket el. Men släck gärna onödiga lampor ändå.
Andra tips för hemmet är att bara använda ugnen när man måste, och så kan man sänka temperaturen inomhus några grader. Sätt på yllesockor och ta en filt runt dig i stället, det kan ju vara mysigt!
Mitt sista tips åt dig är att också tala om det här där hemma. Vad kan ni alla göra tillsammans för att spara på elen i vinter? Kanske ni kan hitta på gemensamma utmaningar? Många elbolag har appar där man kan se hur mycket el ditt hem förbrukar, och den kan vara
rolig att följa med om ni gör en gemensam satsning och försöker använda så lite el som möjligt under t.ex. en vecka!
Så nej, du som barn ska inte vara orolig över elpriserna, och kom ihåg att medier ofta skriver om ”det värsta som kan hända”. Men med det sagt så kan vi alla hjälpa till lite, och om alla gör lite kan det ge stor effekt!
Ps. Den finska staten går även in med både skattelättnader och stöd till de som kommer att få det allra högsta räkningarna i vinter (exempelvis ett eluppvärmt egnahemshus). Så skulle du råka bo i ett sådant - så finns det även lite hjälp från utomstående faktorer som din familj förhoppningsvis kan få hjälp med.

Hälsningar

Mathilda, Ekonomirådgivare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, igår skulle jag möta upp en snubbe som skulle köpa ut vodka till mig, vi möttes vid en skola och snubben var rädd för kameror. Dom tog 30 euro av mig och sa dom skulle komma tillbaka om ett par m...
Läs mera

Hej! Jag skaffade i somras ett ändringsskattekort men min arbetsgivare fick inte det förens några veckor sedan, vilket ledde till att de betalade ut min lön med fel skattekort under en månad och jag g...
Läs mera

Hej! Jag har försökt hitta jobb i Jakobstads trakten ett tag men vet inte hur jag ska hitta något lämpligt arbete. Studerar och har hyresbostad. För tillfället har jag pengar men stressar inför framti...
Läs mera

Jag tror jag skulle behöva teckna en sjukförsäkring. Har ni några råd för vilken jag ska välja? Jag tycker det är en djungel.
Läs mera