Inför studierna

06.01.2019
Hej Decibel

Jag känner mig lite oroad inför studietiden. Jag har gått gymnasiet och tagit studenten och kommer nu högst troligtvis söka till Socionom till Arcada, Helsingfors nu i vår. Finns inga andra alternativ, för vill ej studera i Vasa eller Åbo. Mitt problem är att när jag tog studenten blev jag utexaminerad med väldigt dåliga betyg. Vet att man inte kan skylla det på någon annan än sig själv men under den perioden när jag borde har studerat mådde jag otroligt psykiskt dåligt och jag klarade studentskrivningar med nöd o näppe, vilket är ett mirakel. Men saken är den att jag är faktiskt en smart tjej och jag tror faktiskt jag är mer än lämplig för socionom yrket. Jag blir så ledsen att jag kanske inte slipper in pga mina dåliga betyg, och det är så attans orättvist att studentskrivningsbetygen som man skrev under en viss tid ska väga så pass mycket, som att de skulle definiera mig, vilket det EJ GÖR! jag presterade hur bra som helst i mina vanliga betyg och herregud det är så orättvist :(
Men hur som helst så måste jag börja studera till hösten, och funderar om jag ej slipper in, tänker jag välja öppna YH linjen vid Arcada. Men jag har så dålig kunskap om just det. Visst fungerar det på så sätt att man inte får alls några studiestöd eller andra stöd. Jag kommer ju inte ha råd att bo någonstans eller någonting. skulle säkert bli tvungen att jobba? och det ända jag skulle behöva satsa på just då är ju att studera och få ihop studiepoäng så jag kan på andra året bli uppflyttad till examensstuderande och först då börja få alla studieförmåner som alla andra. Men min fråga är om det skulle vara så att jag väljer att studera i öppna om jag ej slipper in, är det sant att man påriktigt inte får något slags stöd? det låter inte klokt. Man kan ju inte leva. Är studielån något att börja fundera på?
Jaa, som ni märker låter jag väldigt desperat och ångestfull men det är nu som det är..
Med bästa hälsningar, Anonym anonym
after eight

Ungdomsuppsökarna vid After Eight svarar

10.01.2019

Hej!

Hela 60% av nybörjarplatserna på socionomutbildningen på Arcada fylls på basis av resultatet i urvalsprovet. Alla behöriga sökande kallas till urvalsprov. Behörig är du då du har studentbetyg och skrivit studentexamen.
I urvalsprovet till socionom lägger man stor vikt på hur lämplig man är att jobba inom branschen. Man bedömer motivation, social kompetens och din inlärnings- och samarbetsförmåga.
Urvalsprovet består av ett skriftligt prov och en diskussion. Du skriver att du i övrigt hade bra betyg, så om du har goda studentbetyg och presterar bra på urvalsprovet ger det dig fina chanser att antas till utbildningen trots att det gick dåligt i studentexamen.
Du ska absolut söka in! Lägg krutet på urvalsprovet som hålls i slutet på maj. Man kommer långt på vilja också! 
Det finns mer information på Antagningsgrunder på Arcadas egna sidor.

Det lönar sig att söka in till flera olika utbildningar, via studieinfo.fi kan du få det mesta av den info du behöver. Man kan söka in till sex olika utbildningar samtidigt via gemensamma ansökan. Det är alltid bra att ha lite alternativ att välja mellan om det man tänkt sig inte blir av. Och det går alltid att söka in på nytt senare till den utbildning man egentligen önskar sig.
Om det är så att du inte kommer in till programmet kan du som alternativ studera via Öppna YH-leden. Det är skillnad på YH-leden och Öppna YH-kurser.
Om du studerar 40 studiepoäng på Öppna YH-leden kan du sen följande år övergå till examensstudent.
Enligt Arcada är man inte heltidsstuderande om man studerar via Öppna, och har då inte rätt till skolan studiesociala förmåner eller hälsovårdstjänster.
Till Öppna Yh-leden kan du anmäla dig till efter du fått besked om du kommit in på någon annan utbildning. 
Men nej, du kan inte få studiestöd om du studerar via Öppna. De studierna kombineras kanske främst med arbete.
Om du beviljats studiestöd från Fpa, vilket du får om du studerar på heltid så går staten i garanti för dig så att du kan ansöka om studielån. Men du måste alltså beviljats studiestöd för att kunna ta lån för studier.

Men sök in! Hoppet är verkligen inte förlorat pga att det gått dåligt i examensskrivningarna. Lycka till!

Hälsningar Ida

1 Kommentarer

  • aa 07/01/2019 8:52pm (6 år sen)

    hej! man får tyvärr inget studiestöd om man går öppna YH, det suger lite faktiskt men det är nu bara så. det funkar väl om man redan bor på orten där skolan ska vara så man kan bo hemma hos sina föräldrar alternativt om man råkar hitta nåt ganska billigt boende och jobbar mycket på sidan av. men mitt förslag är att söka in till vasa och åbo också för att utöka dina chanser - om du kommer in där så kanske det går att byta till arcada sen på nåt sätt och fortsätta studierna där? jag har kompisar som studerat på både arcada och på novia i vasa eller åbo och de har alla sagt för- och nackdelar med alla ställen så tror det blir hur man gör det till ganska mycket :)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag funderar på att köpa växter/odla jordgubbar och sälja som sommar syssla men jag tror liksom inte det blir så stort att jag som startar företag. Kan jag bara sälja dem? Finns det nån gräns?
Läs mera

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera