jag behöver hjälp!!!

15.11.2018
hej. Jag är inte nöjd med det jag har längre, jag menar pengar. ellen
20.11.2018

Hej ellen!

Ne, det finns nog ingen som till 100% är nöjd med det de har i pengaväg, alla vill nog ha mer. Då gäller det bara att väga möjligheterna att tjäna mer mot vad man är villig att ge av sin tid och sin ansträngning. Pengar får man aldrig gratis, och tyvärr funkar nog livet så att man sällan heller får pengar för något som är helt och hållet kul och enkelt att göra. Så i de allra flesta fall innebär pengar att man måste göra någon form av obekvämt jobb, speciellt när man är ung och inte har så många möjligheter.

Så nu är det nog bara att se dig runt i din hemkommun/stad och fundera var du kunde jobba. Folk i din ålder kanske delar ut reklam, sköter grannarnas barn, städar åt gamla tanter, packar matkassar i butiken, rastar hundar... Om något av det här eller motsvarande känns någorlunda uthärdligt, så söker du fram var och för vem och hur man söker det jobbet. Eftersom jag och hela Decibel finns här på andra sidan Östersjön i Österbotten, Finland, så kan jag inte hjälpa dig närmare med var och vem, men hur kan jag ge lite vinkar om:

- arbetsgivare brukar gilla när man kommer och frågar om extraknäck personligen. Nästsämst är att ringa och sämst är att bara skicka in en öppen ansökan, även om det absolut är bättre än ingenting. Men det är alltid lättare att anställa någon man i alla fall har ett ansikte på än ett främmande namn på ett papper.

- förbered dig gärna genom att färdigt tänka igenom vad du ska svara på olika frågor en arbetsgivare kunde tänkas ställa åt dig i en arbetsintervju. Hurudan är du som människa? Vad skulle du kunna tillföra på den arbetsplatsen (hur kan de ha nytta av just dig). Varför ska de välja just dig av alla hundratals andra tonåringar? Vad kan du göra? På ingen, inte en endaste en, av de här frågorna får du under en arbetsintervju svara "jag vet inte...", utan ha ett svar färdigt. Det kan gärna vara något i stil med "det har jag inte hunnit få någon erfarenhet inom ännu, men jag lär mig snabbt och är flexibel". Undrar du vad de brukar fråga, så googla, det finns miljoner arbetsintervjufrågor på nätet att öva på.

- klä dig och bete dig normalt. Jo, alla ska få se ut hur de vill, men det hindrar inte vissa arbetsgivare från att vara gammalmodiga eller fördomsfulla eller helt enkelt föredra någon som ser ansvarsfull och pålitlig ut. Det är ju ändå de som sitter på pengarna. Så inga piercingar, dreadlocks, avskavt nagellack, band-t-skjortor och cannabisblad på kläderna, i alla fall tillfälligt. Kamma håret, tvätta tänderna, kom i tid, tala tydligt, se personen ifråga i ögonen, skaka hand, säg hej och tack för möjligheten att visa vad du går för och hejdå när du går. Det betyder mer än du tror. Ett artigt beteende kan till och med ursäkta dreadlocksen i bästa fall.

Förbered dig på att du inte kommer att få drömjobbet idag. Förbered dig på att det du får inte kommer att vara speciellt kul. Men så småningom är det din tur att få något kul jobb, sedan när du har lite erfarenheter och utbildning att få de där bättre jobben med, så misströsta inte. Tålamod är inte enkelt, men den som väntar på något gott... Jag vet att du säkert mycket hellre hade gjort något du finner nyttigt eller givande eller som hör till dina intressen, som att skriva en bok och få den publicerad, eller en låt och få den inspelad, eller vara statist i en filminspelning eller något annat flott. Men oddsen att lyckas tjäna pengar på det i så ung ålder är så otroligt liten, att risken är större att du bara blir bitter och känner dig värdelös när du inte står dig i konkurrensen bland tusentals tonåringar med samma drömmar. Det betyder inte att du aldrig kommer att bli en känd författare, låtskrivare, skådespelare osv, bara att du inte borde göra det bara för pengarnas skull i det här skedet.

Tills du har mer pengar, så kan du försöka använda de du har förnuftigt. Ja, naturligtvis skulle alla av oss vilja spendera pengar på det vi verkligen vill ha, men igen måste jag vara tråkig och säga att det händer nog inte innan man nått en bra bit in i vuxenlivet. Alla kan få så att de klarar sig och dessutom har tillräckligt för det de vill ha - så länge det de vill ha är skäliga saker. Så det behöver du kanske fundera igenom: är det skäligt, det du vill ha? Kan du klara dig utan eller med en mindre/billigare version av detsamma. Kan du tex tänka dig att köpa samma sak secondhand, som kopia eller tillsammans med en kompis (och dela)? Just secondhand och att vara flera om samma sak är ju väldigt trendigt just nu, kanske allt du köper inte behöver vara nytt? Så där lämpligt, så är det ju snart White Monday - kolla in vad det betyder och få tips och idéer därifrån!

Lycka till med jobbsökningen, jag håller tummarna!

Liselott

1 Kommentarer

  • ellen 15/11/2018 6:42pm (6 år sen)

    glömde skriva.. det var lite privat det jag skrev... men ni får svara öppet))

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag funderar på att köpa växter/odla jordgubbar och sälja som sommar syssla men jag tror liksom inte det blir så stort att jag som startar företag. Kan jag bara sälja dem? Finns det nån gräns?
Läs mera

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera