Pengar

20.09.2022
Hur kan man tjäna pengar när man är 13 år? P
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

26.09.2022

Hej!
Tack för din fråga.

Det finns lite olika lagar i Finland angående när man får jobba med vad. Det här är för att ingen ska kunna utnyttja barn och minderåriga, men också för att det inte ska störa skolgången.

Man får anställas först när man är 14 år, med vissa villkor, som exempelvis att man inte får arbeta mer än hälften av skolans lov, och inte mer än 7 timmar per dag. Det rör sig alltså främst om inhopp och snuttjobb. Sen när man är 15 så kan man också anställas för längre jobb.

Är man under 14 år så kan man tjäna fickpengar på annat vis än ”vanlig anställning”. Jag ska lista några åt dej, så kan du fundera på ifall det är nåt som du vill/kan göra:

-       Klippa folks gräsmattor, skotta snö, eller räfsa löv. Speciellt löv-räfsning är ju i säsong just nu!

-       Gå ut och gå med exempelvis grannarnas hundar

-       Hjälpa åldringar att gå och handla

-       Finns det nåt i hemmet som du kan erbjuda dig göra mot kompensation, som en deal med dina föräldrar (utöver dina vanliga uppgifter)?

-       Ifall det finns jordbruk eller bondgårdar i trakten så kan man fråga där ifall de har någon uppgift som du kunde hjälpa till med ibland, på gårdar finns ofta den typen av ”mindre jobb” som en 13-åring får göra

Börja med att höra dig för i det närmaste grannskapet, och kom ihåg att berätta åt dina föräldrar vart du far och vad du gör. Om du vill så kunde du också be dina föräldrar om hjälp att sprida ordet om att du vill förtjäna extra fickpengar, de känner säkert flera vuxna i din omgivning.

Lycka till, och ta inte på dig så mycket så att du inte orkar med skolan, den är ändå viktigast med tanke på att du vill kunna få bra jobb i framtiden också! :)

Mvh, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, igår skulle jag möta upp en snubbe som skulle köpa ut vodka till mig, vi möttes vid en skola och snubben var rädd för kameror. Dom tog 30 euro av mig och sa dom skulle komma tillbaka om ett par m...
Läs mera

Hej! Jag skaffade i somras ett ändringsskattekort men min arbetsgivare fick inte det förens några veckor sedan, vilket ledde till att de betalade ut min lön med fel skattekort under en månad och jag g...
Läs mera

Hej! Jag har försökt hitta jobb i Jakobstads trakten ett tag men vet inte hur jag ska hitta något lämpligt arbete. Studerar och har hyresbostad. För tillfället har jag pengar men stressar inför framti...
Läs mera

Jag tror jag skulle behöva teckna en sjukförsäkring. Har ni några råd för vilken jag ska välja? Jag tycker det är en djungel.
Läs mera