Sjukförsäkring

30.08.2023
Jag tror jag skulle behöva teckna en sjukförsäkring. Har ni några råd för vilken jag ska välja? Jag tycker det är en djungel.
Mathilda.Hassel

Ekonomirådgivare Matilda svarar

06.09.2023

Hej,

Du har en mycket bra fråga om sjukförsäkringar. Försäkringar överlag kan kännas som en djungel, men speciellt sjukförsäkringen är lite knepigare än andra.

En sjukförsäkring kan också kallas för sjukvårdsförsäkring eller sjukkostnadsförsäkring, och de kan man teckna vid de flesta försäkringsbolag. Alla sjukförsäkringar ser också lite olika ut. Det gäller att be om offerter från flera ställen, för att se vem som ger hurudana villkor. En del kan ersätta med en självrisk, en del enligt ett maxbelopp och en del utan gränser alls, men alla försäkringsbolag har olika regler.

När man har hittat en offert och försäkringsbolag som man känner sig bekväm med, kommer de vilja ha en hälsodeklaration där du redogör för hur din hälsa ser ut idag och om du har haft några sjukdomar eller behövt vård tidigare. Deklarationen måste man fylla i ärligt, men den kan också medföra så kallade självårdsklausuler.

En klausul i en sjukförsäkring är ett undantag för en skada eller sjukdom du tidigare har fått vård för, innan du tog försäkringen. Det betyder att du inte kan få ersättning för just den skadan eller sjukdomen ifall du behöver söka vård för samma sak igen. Ofta har klausulerna en tidsfrist efter vilken de faller bort, men vissa klausuler hänger kvar länge.

På grund av dessa klausuler är man ofta fast vid ett försäkringsbolag på ett annat sätt med en sjukförsäkring är med andra försäkringar. En hemförsäkring kan man konkurrensutsätta varje år och byta om man så vill, men med en sjukförsäkring blir det knepigare. Om du till exempel fått en skada eller vård ersatt av den sjukförsäkringen du har idag, kan detta bli en klausul om du byter försäkringsbolag. Man är lite mera som ett gift par med det bolag man väljer att ha sin sjukförsäkring i.

Mitt råd är alltså att teckna en sjukförsäkring med ett försäkringsbolag som ger bra villkor, men som du också känner dig bekväm med. Under livets gång kommer man högst antagligen behöva kontakta dem många gånger, och då ska det inte vara problem eller jobbigt att göra det. Utöver det är nästan alla försäkringsbolag ungefär likadana, det finns inga ”bättre eller sämre”.

Lycka till!

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera

Hej, igår skulle jag möta upp en snubbe som skulle köpa ut vodka till mig, vi möttes vid en skola och snubben var rädd för kameror. Dom tog 30 euro av mig och sa dom skulle komma tillbaka om ett par m...
Läs mera