Stipendium

14.11.2018
Kan man ansöka om stipendium för utbildning (i mitt fall till utlandet från Finland) från företag eller vemsomhelst, eller är det endast stiftelser som får bevilja stipendier för privatpersoner? Är pengar man får som stipendium i utbildningssyfte skattefria eller skatteskyldiga, och när behöver man (eller inte) betala skatt på dem?

Om man som privatperson (ej företagare) kontaktar företag och erbjuder tjänster i utbyte mot ett bidrag till utbytesstudier, hur kan man ta betalt på ett smidigt sätt? Det måste man väl ändå betala skatt på, eftersom det väl betraktas som lön och skatteskyldig inkomst?

Tack för svar! MF
20.11.2018

Hej!

Först: med tanke på vad du studerar (som du skrev i hemliga rutan) så tycker jag nog egentligen att du borde kunna ta reda på allt det här själv ;) Men jag ska kompromissa och hjälpa till med lite källor där du kan börja leta efter svaren:

Först och främst kan en studerande oftast få studiestöd under en utlandsvistelse om det handlar om en vistelse som har som huvudsyfte att utbilda/vidareutbilda, är en arbetspraktik som hör till studierna att resan på annat sätt är knutna till ens studier. Kolla därför upp det här med FPA, https://www.kela.fi/web/sv/studiestod-utomlands. Även studielån och bostadsbidrag kan vara möjligt, lite beroende på, så kolla.

Sedan är det nog först och främst olika stiftelser och fonder som ger stipendium eller bidrag för utlandsvistelser - men igen, det beror på vad du tänkte göra där i utlandet. Olika fonder brukar ge för olika syften, tex kan det finnas fonder där donatorerna definierat kriterierna (vem som kan få) ganska snävt, och har man tur så passar de precis för ens egna syften. På http://fyrk.fi/ hittar du de flesta finlandssvenska fonderna. För att googla på finska behöver du bla sökorden "säätiö" och "apurahaa".

Om du tänkte dig bidrag från olika företag, så behöver du såklart hitta ett företag som skulle kunna tänka sig att stöda just syftet med din utlandsvistelse. För att de ska vilja ge dig pengar behöver du hitta något i  ditt syfte med resan som går hand i hand med deras visioner, verksamhet, mål osv - så sitt en stund och googla på olika tänkbara företags webb på "historik", "årsberättelse" osv för att hitta rätt.

Får du pengar av en stiftelse är de för det mesta skattefria, men kolla upp för säkerhets skull, det kan finnas undantag. Här kan du börja leta, även när det gäller stipendier från företag: https://www.vero.fi/sv/Detaljerade_skatteanvisningar/anvisningar/48885/beskattning-av-understod-stipendier-hederspris-och-andra-pris/

Sådär, hoppas du hittar vad du behöver :)

Kram, Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag funderar på att köpa växter/odla jordgubbar och sälja som sommar syssla men jag tror liksom inte det blir så stort att jag som startar företag. Kan jag bara sälja dem? Finns det nån gräns?
Läs mera

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera