Studier, jobb och livet

22.11.2018
Hejsan! Hur är det tänkt att man ska klara sig som myndig medan man studerar, utan att behöva jobba samtidigt?
Jag är på tredje året i gymnasiet och det är väldigt tungt. Mycket skolarbete. Jag bor själv, flyttade i maj. När jag bodde hemma hos mamma fick jag 62€ i månaden av kela och mamma har förstås inte råd att ge mig pengar hela tiden. Och 62 räcker inte långt då man har bil. Så jag började jobba vid sidan av skolan, vilket blev väldigt tungt.

Sedan i maj flyttade jag hemifrån och får stöd av kela till hyran och lämnar med ca 100€ efter. Räcker ändå ingenstans så jag måste ändå jobba. Jag har ångest hela tiden eftersom jag är så trött hela tiden vilket lett till att jag mer och mer lämnar bort från skolan och lämnar uppgifter ogjorda. Jag blir inte färdig till sommaren då jag har så mycket borta från skolan vilket jag får ännu mera ångest över. För att då måste jag hålla på med denna livsstil ännu längre.

För att jag ska må bra också så behöver jag få umgås med mina vänner. Men oftast är jag för trött elr hinner bara inte. Och får ångest över att i stället för att umgås med vännerna borde jag göra mycket viktigare saker. Dessutom har jag lämnat bort mycket från fritiden helt enkelt för att jag inte har råd.

Finns det något annat sätt att leva på eller måste jag fortsätta såhär tills jag går in i väggen? Hjälp
Lina och Linda

Uppsökare Lina och Linda svarar

22.11.2018

Hej på dej!

Först vill vi säga att det var en tråkig situation som du har hamnat i. Studielivet är ju för de flesta studeranden en väldigt påfrestande tid ekonomiskt sett. Men den situationen som du nu befinner dig i är ohållbar. Någonting bör nog göras för att ordna upp din ekonomi och reducera stressen och ångesten du känner.

Nu är det svårt att säga om vi först och främst borde hänvisa dig till att ansöka om studiestöd. Du nämner bara att du får stöd från Kela för hyran. Studiestöd eller ej, så är faktum det att man inte kommer speciellt långt med det heller. Klarar man inte ekonomin med det heller och/eller inte har ork eller möjlighet att arbeta vid sidan om studierna så blir följande alternativ studielån. På FPA:s sidor finns mera information om möjligheter att beviljas statsgaranti och vidare hur det i praktiken går till att ansöka om studielånet. https://www.kela.fi/web/sv/studiestod-studielan Om du känner dig osäker på vad studielån riktigt är och det går till, lönar det sig också att gå in och kika på ”Vanliga frågor om studielån” på FPA:s sidor. https://www.kela.fi/web/sv/studielan-ofta-fragat

Som ett sista alternativ kan man ännu beviljas grundläggande utkomststöd som studerande om de inkomster, tillgångar och sociala förmåner man har inte räcker till de nödvändiga dagliga utgifterna man har. https://www.kela.fi/web/sv/utkomststod-studerande

I din fråga framkommer inte heller om du redan har varit i kontakt med lärare och/eller studiehandledare på skolan. För din egen skull tror vi att det skulle vara bra. Om du är ärlig och berättar för dem hur din situation ser ut och hur du känner, får de en bättre förståelse för din frånvaro och att du har varit tvungen att prioritera jobb framom studier. Och att det här har gjort dig trött och utmattad. Som i sin tur gjort att ditt psykiska mående gör att du nu inte orkar med varken studier eller det sociala livet. De kommer då högst antagligen att vara mer tillmötesgående och villiga att diskutera och hjälpa dig att ta igen skolarbetet.

Sedan vad det gäller ditt mående, så kunde det vara bra om du kontaktade kuratorn på din skola. Eller varför inte söka en samtalskontakt på närmaste ungdomsstation på orten där du bor. På så sätt får du en kanal där du kan få ut sådant som trycker och någon som kan hjälpa dig att börja må bättre.

Om du ännu funderar på någonting, kan du också ta kontakt med uppsökarna i din kommun. De arbetar med många olika typer av frågor, och kunde säkert hjälpa med just detta. Du hittar kontaktuppgifter till uppsökarna i din kommun på kommunens hemsida.

Lycka till! Du ska se att det nog kommer att ordna sig, med rätt inställning brukar det nog göra det på något vänster.

Hälsningar,
Lina & Linda

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag funderar på att köpa växter/odla jordgubbar och sälja som sommar syssla men jag tror liksom inte det blir så stort att jag som startar företag. Kan jag bara sälja dem? Finns det nån gräns?
Läs mera

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera