Träning för hip dips

11.11.2020
Hej! Jag har s.k hip dips och undrar vilka övningar som är bäst för att öka muskulaturen kring höfterna. Jag vet att hip dips beror på skelettet, men har hört att man kan minska deras synlighet m.h.a träning. Vilka övningar och hur många reps och sets ska man göra för bästa resultat?
Andreas Narva klippt

FISAF/EA/APT Personal Trainer Andreas svarar

18.11.2020

Tjena!

 Hip dips beror troligtvis på att hur lårbenshuvudet (övre ändan på lårbenet) ligger mot bäckenet. Oftast har tjejer bredare höften (skelettet) än vad killarna har, vilket gör att att vinkeln i hötfleden blir annan.
Det som man inte alltid tänker på är att fast vi människor i allmänhet har samma kroppsform, är vi ändå i grunden totalt unika varelser. Vilket är coolt. Finns inte en enda människa här på planeten som skulle se exakt ut som en själv.

Och med det i tanke, är höftens konstruktion väldigt varierande, vinkeln och avståndet mellan lårbenshuvudet  och bäckenet varierar från människa till människa. Vissa har längre avstånd och vissa kortare och båda är lika naturliga och fungerande anatomiskt sett.

Då man börjar styrketräna är det väldigt viktigt att man tränar helheten. Och för att orka träna och må bra måste man också äta ordentligt, därför att muskeltillväxt kräver energi. 

Ingen mat = inga muskler. 
Lågenergi diet = inga muskler. 
Äta mat = muskler (stabil frukost, varm lunch, mellanmål, varm middag och kvällsbit)

Bra övningar då man tränar helheten är:
- marklyft 
- knäböj   
- utfallssteg  

Vill man specifikt träna höftpartiet. Sätesmusklerna (stora, mellersta och lilla)
- höftlyft  
- musslan  


Program alla övningar:

Vecka 1: 
1 x (serie) 10 (repetitioner) varannan dag

Vecka 2:
2 x 10 varannan dag

Vecka 3: 
2 x 15 varannan dag

Vecka 4:
3 x 10 varannan dag

Detta är en bra början och rekommenderar att få hjälp t.ex av en PT.

 P.s. Kan tillägga att jag som PT personligen aldrig stött på hip dips fenomenet :) Helt enkelt för att jag aldrig reagerat på en sån grej. Jag är också utbildad massör och i det yrket är jag i kontakt med många olika människor och har aldrig reagerat på "hip dips”. 
Som sagt, vi människor är alla olika och vi är alla vackra på vårt eget unika sätt. Låt inte någon annan eller något du ser på sociala medier säga åt dig att du inte duger som du är, det gör du :) Såna här "kroppstrenden" kommer och går och ändrar hela tiden, så det bästa man kan göra är att acceptera sig själv som man är, och träna utgående från den kroppsbyggnad man har, för att må bra.

Lycka till och ha de bra :)
- Andreas

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej kix, Benjamin på fist of needles kan göra min penistatuering men hur ont gör det att tatuera ollonet
Läs mera

Hej, det är jag, utforskar kroppen igen :)

Jag har som sagt ett intresse för att utforska hur kroppen och olika människor och påverkan fungerar.

Dagens fråga handlar om hemlösa människor. Alltså do...
Läs mera

Kanman tatuera över ett blindtarmsärr så de inte sku synas så mycket
Läs mera

Hej! Förra veckan lämnade jag blod för första gången. Allting gick jättebra tills sköterskan sa att det var nån enstaka milliliter kvar att tappas. Då börjar jag se svarta och vita prickar och hinner ...
Läs mera