Relationerna

Här kan du söka efter frågor i kategorin Relationerna!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Relationerna" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Kompisarna" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Kompisarna.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Ångest
16.05.2018
Hej, jag har en kompis som är på roparnäs ungdomspsykiartiska och han kan inte alls sova och får sömnmedicin och jag hälsade på honom idag och vi pratade mycket, men jag bor i närpes så jag kan inte hälsa på honom varje dag men jag har ångest och är orolig för honom, jag får inte kontakt med honom hela tiden för de har telefontider, men hur kan jag...
Visa hela frågan och svaret
Hej, jag har en kompis som är på roparnäs ungdomspsykiartiska och han kan inte alls sova och får sömnmedicin och jag hälsade på honom idag och vi pratade mycket, men jag bor i närpes så jag kan inte hälsa på honom varje dag men jag har ångest och är orolig för honom, jag får inte kontakt med honom hela tiden för de har telefontider, men hur kan jag få bort ångesten eller hjälpa honom? Ska defenitift besöka honom mera för han är helt ensam där, han har ingen att vara med Halloo333
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 16.05.2018

Hej.

Vilken tur din kompis har som har en vän som tänker på honom och oroar sig. Det viktigaste du kan göra just nu är nog att visa att du finns där för honom. Ganska ofta då man är intagen kan man oroa sig över att vännerna skall försvinna eftersom det oftast är förknippat med skam att man måste tas in på psykiatrisk avdelning. (det är givetvis helt onödigt att känna skam över en sån sak, huvudsaken är ju att man får vård för att klara av sin sjukdom eller sina problem på bästa sätt.)

Försök att ringa honom eller besöka honom då du har möjlighet. Om det är någonting speciellt som oroar dig så kan du också ta upp din oro med personalen där, så kanske de kan ta hänsyn till de saker du säger och hjälpa både honom och dig.

Om han mår dåligt så är han trots allt på rätt ställe, och får förhoppningsvis hjälp. Det viktigaste är att du visar att du finns.

Många kramar

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Relationerna

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!