Hjälp!

19.10.2020
Hej! Jag har länge varit i samma kompisgrupp men det börjar kännas lite som att jag faller ut ur den när jag ofta är obekant med samtalsämnena. Jag kommer inte riktigt på något som jag kan säga i gruppen, så det blir ofta att jag lyssnar bara och då kanske de andra tror att jag inte vill vara med. Det är också svårt att få kontakt med folk under fritiden (jag skulle vilja träffa folk men det känns lite svårare i år).
luckan

UngInfo svarar

26.10.2020

Hej på dig! Fint att du skriver hit om dina funderingar. I viss mån är det ju bra att också lyssna mer än prata, men om det känns som samtalsämnena inte är bekanta kan det ju bli jobbigt. Och det är ju viktigt att dina kompisar känner att du verkligen vill spendera tid med dem och vara intresserad av både dem och de saker det pratas om. Det kan också löna sig att fundera lite på dina vänner och den kompisgrupp du har. Vad kunde man göra för att göra samhörigheten bättre i den gruppen du redan har? Vänner man haft länge är ofta värt mer än man förstår då man ännu har dem. Vad är samtalsämnena som du faller utanför ifrån? Ett alternativ är ju också att försöka bekanta dig med de saker de talar om, om det intresserar dig alltså. Du ska ju inte behöva sätta in dig i saker som du tycker är helt ointressanta.

Gällande att skaffa nya kompisrelationer är tiden just nu är tyvärr utmanande med hobbyer och nya fritidsintressen, men det är nog mycket som är igång men med lite mer restriktioner än tidigare. Så det kan man nog också pröva på.

Det är väldigt bra att du försöker hålla dig positiv, sådant här kommer och går också ibland i faser och speciellt just nu då det mesta, speciellt sociala kontakter är lite mer begränsade är det många som känner en viss press och nedstämdhet. Det att du börjat tänka mer på ditt utseende är ju också helt okej, bara det inte går till en överdrift. I något skede blir man ju just intresserad av att möjligen hitta en relation och och gå på fester och sådant och då kommer utseendet lätt automatiskt med i bilden. Men det är viktigt att påminna sig om att det ändå inte är det som är det viktigaste och att också då man söker en relation är det vem man är som gäller, och då är det bäst att själv må bra och vara nöjd med sig själv just sådan som man är. Redan det att du skriver ner om det du tänker på är en mycket bra början och kan hjälpa en lite att få ordning på tankarna och vad man verkligen vill. Har du också provat prata med någon? Att försöka prata med någon kompis lite om dina tankar kan också hjälpa och få det att kännas lite lättare, du har säkert vänner som känner likadant fast det inte syns utanpå.

Hoppas det här hjälper dig lite vidare. När man är ung händer så stora förändringar hela tiden att vissa saker bara blåser förbi och andra utvecklar sig till större utmaningar. Därför är det viktigt att följa med, hålla i sina vänner, försöka göra sådana saker som får en att må bra och prata öppet om det du känner och tänker, så det inte blir och snurra i huvudet för mycket. Lycka till!

Psykolog Helena

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, när blir det möjligt att resa till USA för att träffa en vän eller när kan de från USA börja få resa hit till Finland?
Är det redan nu möjligt att resa eller blir man nekad inträde till landet?
Läs mera

Om en ciskille säger att han är en tjej, är han det då? Min kompis har kuk och är nog en kille biologiskt det vet jag. Hans smeknamn e könsneutralt. Men han vill referera till sej själv som tjej. Kan ...
Läs mera

!

Hej :(
Läs mera

Hej! Privat
Läs mera