Frågor

01.11.2010
Hej! Visste inte till vilken " kategori" jag skulle sätta frågorna till.. har många frågor om geogfrafi som jag gärna vill veta svar på. :)

Kan ni beskriva orden:

1. Kaamos?

2.växthuseffekten?

3.Cyklon?

4.Sedimentära Bergarter?

skriv hur det/de uppkommer och förklara så jag förstår. Tack! ;)
25.11.2011

Hej!

Den här var kul - eller de här frågorna alltså! Jag gillar geografi! Ska ni ha prov? Lägger med länkarna till wikipedia, även om de använder ett lite mer komplicerat språk där ;)

1. Kaamos är när natten är 24 timmar lång, som den är ovanför Polcirkeln i tex Finland under midvintern. Det blir aldrig riktigt ljust, solen går aldrig upp. Många blir då trötta och deprimerade under den tiden och det kallas för vinterdepression eller kaamos depression.

2. Växthuseffekten betyder kortfattat att solens strålar värmer jorden. Men om ingenting hindrade strålarna och värmen från att studsa tillbaka upp i rymden så skulle jorden vara 30 grader kallare. Växthusgaserna, främst vattenågna och koldioxid, är som ett filter, som håller kvar en del av värmen så att jorden blir beoboelig. Men om det finns för mycket växthusgaser, så stannar mera värme kvar nära jorden, så att den blir varmare. Koldioxid kommer tex från avgaser och bidrar alltså till klimatförändringen som alla pratar om. det är inte riktigt som glaset på ett växthus, för en massa annat spelar in, men det blir för mycket för att tala om här.

3. Cykloner (även kallade orkaner eller tyfoner beroende på var i världen de finns) är de kraftigaste stormar som finns. De bildas ute över öppen ocean pga varm fuktig luft som stiger uppåt och samlar ihop sig till jättelika åskväder som är upp till 500 km breda. De börjar snurra runt och tropiska cykloner rör sig ofta västerut över tex Atlanten under sensommaren och drabbar tex USAs kuster. Det är de som orsakar största skadan och en "berömd" sådan är orkanen Katrina år 2005. Vi får inga cykloner här i Finland, för kallt!

4. Sedimentära bergarter. Det finns tre huvudsorter beroende på hur de bildats. Gemensamt är att det är marken/jordytan/havsbotten som utsätts för ett massivt tryck som tynger ihop vad det nu än är som finns där så hårt att det blir till sten. Den första är när sand, lera och grus samlas på ett ställe och så trycker luften, ismassor eller vatten ihop det så att det liksom cementeras ihop och blir till en hård sten. Exempel är sandsten, som de flesta katedraler är byggda av. Den andra typen är när döda djur, växter, koraller och andra organismer tex dalar ner till havets botten och trycks ihop av havets tyngd och blir hårt som sten. Blötdjur och andra pytteorganismer i havet blir till kalksten och tropiska växter blir till kol. Och den tredje typen behöver lite kemiska avlagringar under speciella förhållanden för att bli tex gips. I alla de här bergarterna kan man ännu hitta fossiler av skaldjur eller fotavtryck av dinosaurier.

Lycka till, hälsar webbredaktören Liselott

Sedimentära bergarter
Cyklon
Polarnatt (kaamos)

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Just nu går jag andra året på gymnasiet och jag håller på att fundera på vad jag ska göra efter gymnasiet och är rätt säker på att jag inte vill studera direkt. Jag skulle jätte gärna vilja åka ...
Läs mera

Jag har som drömyrke att bli flygledare och skulle vilja utbilda mig vid Avia College i Vanda. Jag undrar vilka ämnen som är viktigast att läsa i gymnasiet? Är fysik väldigt viktigt eller klarar man s...
Läs mera

Är man ännu en förstagångssökande till juridiska i Vasa om man studerar utomlands? På studieinfo står det enbart:

Du är förstagångssökande om
du inte har avlagt en yrkeshögskole- eller universitets...
Läs mera

Hejsan!
Jag har planerat att börja studera pedagogik vid Åbo Akademi till hösten. Jag ska nu börja förbereda mig inför inträdesprovet VAKAVA men vet inte hur. Vad ska jag kunna och hur ska jag förber...
Läs mera