Hur länge måste man vara i milin?

09.03.2014
Hej!
Vad är kortaste tiden man måste vara i milin? Får man bestämma hur länge man är där eller gör någon annan det åt en, och hur bestäms det, isåfall?
Tycker värnplikten är onödig och skulle helst vara där så kort tid som möjligt när det blir min tur att rycka in. Civiltjänsten känns för lång för mig, så den vill jag inte göra.

Kollade i frågorna och såg något som jag inte hört om förut, nämligen dagpenning. Hur mycket får man i ersättning för att vara där? Ångestfylld
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

10.03.2014

Hej

Ångestfylld behöver man absolut inte vara! Du är inte ensam, alla nya rekryter är lika okunniga om vad som tjänstgöringen kan föra med sig. Du kommer snabbt att lära känna dina tjänstgöringskamrater och gruppandan är god - ni kommer att svetsas samman till ett team och du har möjlighet att få vänner för livet. Det är i allmänhet en bra tumregel att inte försöka ta sig över stängslet där det är som lägst, utan i stället alltid försöka sitt bästa då går det bra!

Tjänstgöringstiden är antingen 165, 255 eller 247 dagar.

De som utbildas till officerare, underofficerare eller manskapets mest krävande specialuppgifter tjänstgör 347 dagar. Beväringar som utbildas för manskapsuppgifter som kräver speciella färdigheter och yrkeskunnighet tjänstgör 255 dagar. Personer som gör vapenfri tjänst tjänstgör 255 eller 347 dagar. Tjänstgöringstiden för dem som utbildas för övriga manskapsuppgifter är 165 dagar.

Naturligtvis kan du välja den kortaste tiden. Det år du fyller 18 år kommer du att kallas till uppbåd som det är obligatoriskt att infinna sig vid. Vid uppbådet är det läkarundersökningar och du kommer att utfrågas om dina tankar och önskemål angående tjänstgöringen. Det är mycket viktigt att du är öppen och berättar om allt som du eventuellt oroar dig för och vilka eventuella specialönskemål du har för din tjänstgöring. Uppbådsmyndigheterna har tystnadsplikt. Det går alltså bra att ställa önskemål angående tjänstgöringstid, tjänstgöringsort och eventuella specialutbildningsuppgifter. Man kan också ta hänsyn till dina civila kunskaper, vilken utbildning eller vilka intressen du har. Det är också i försvarsmaktens intresse att din tjänstgöring blir en positiv och givande upplevelse!

Beväringens dagspenning är enligt tjänstgöringstiden

4,70 euro (165 dgr)8,00 euro (166-255 dgr)11,20 euro (256-347 dgr)

Dagspenning utbetalas på bankkonto, i regel på fredag, två gånger i månaden. Dagspenning betalas för varje tjänstgöringsdag inklusive veckoledighet, duglighets- och sjukpermission samt för PP-permission och faderskapsledighet.

Det mesta som är värt att veta om beväringsutbildningen finns att läsa om på försvarsmaktens webbplats: http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/?urile=wcm:path:/RU+Puolustusvoimat.fi/Puolustusvoimat.fi+ru/Forsvarsmakten/Bevaringar/Bevaringar

Om du har ytterligare frågor, kan du kontakta den regionalbyrå som finns närmast din hemort. Kontaktuppgifter till dem hittar du här:

http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/?urile=wcm:path:/RU+Puolustusvoimat.fi/Puolustusvoimat.fi+ru/Armen/Regionalbyraer/Regionalbyraer

När du kallas till uppbåd kommer du också att få en broschyr, Beväring - bakom länken hittar du den version som årets beväringar har fått:

http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/75f141004302362092ef9f56ac82181e/Bev%C3%A4ring2014_web.pdf?MOD=AJPERES

Det viktigaste är att komma ihåg, att du inte är ensam. Du kommer att få många nya kamrater som är i samma situation. Du kan alltid vända dig till din närmaste förman - utbildarna på grundenheten. Nästan alla truppförband har också en socialkurator som man kan vända sig till. Också militärprästen står till tjänst med samtal och stöd. De har alla tystnadsplikt. Militärtjänstgöringen är någonting som de flesta ser tillbaka på med goda minnen. Humor och glimten i ögat, är det bästa stödet!

Med vänlig hälsning

Henrik

1 Kommentarer

  • e 10/03/2014 3:57pm (10 år sen)

    6, 9 eller 12 månader

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera