Militärpolis

04.11.2023
Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan? tintin
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

10.11.2023

Hej och tack för din fråga!
 
Militärpoliserna övervakar säkerheten vid militära objekt, upprätthåller ordning samt övervakar och dirigerar trafiken.
 
Militärpolis kan man bli bara genom militärtjänstgöring. Har man examen från polisskolan innan tjänstgöringen, underlättar förstås att man blir antagen till militärpolisutbildningen. Urvalen till beväringarnas specialuppgifter sker under grundutbildningsperioden. Det lönar sig att vara aktiv och för sina förmän klart uttrycka sina önskemål om vilken specialutbildning man är intresserad av.
 
Förutom grundexamen för soldat får militärpoliserna utbildning i användning av maktmedel, till vilken hör användning av bl.a. pistol, batong, spray och handklovar. Dessutom utbildas militärpoliserna i användning av pistol, hagelgevär, skarpskyttegevär och maskinpistol. 

Det utbildas militärpoliser vid alla truppförband. Läs mer HÄR

HÄR är också en blog om att tjänstgöra som militärpolis vid Karelska brigaden (på finska). Militärpolisutbildningen är likartad vid alla truppförband, men i bloggen får du veta principerna.
 
För att jobba som militärpolis inom försvarsmakten bör man under beväringstjänstgöringen också bli uttagen till ledarskapsutbildningen dvs underofficersskolan. Efter avslutad militärtjänst kan man söka sig till försvarsmaktens utbildningsanstalter Markstridsskolan eller Kadettskolan beroende på om man är underofficer eller officer i reserven. Om man fåt militärpolisutbildning under sin tjänstgöring underlättar också antagningen till polisskolan. Man kanske också har lättare att få andra jobb inom säkerhetsbranchen såsom väktare och dylikt.

Lycka till

 Henrik

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hej, ska snart på längre skogsläger i milin. Har snabb skäggväxt (rakar annars varje dag) och har aldrig varit så många dagar utan att raka mig så tänkte om det är tänkt att man ska raka sig i skogen ...
Läs mera

Jag skulle vilja försöka bli prickskytt inom militären ifall jag rycker in som frivillig när jag är gammal nog.

Hur går det till när man utbildar sig vidare inom militären?

Vad bör man tänka på?
Läs mera

Om jag rycker in i januari, men har fått plats i skolan och börjar i augusti samma år får man då vara 6 månader i milin? Annars måste jag ju vänta ett till år i onödan om jag hamnar på 1 år
Läs mera