Milin

10.02.2016
Hej. Ja e nu i milin å e här 6 veckan. Jag är på pionjärkompaniet. Jag är B kar. Varför måste jag delta i allt som a karar gör? Endast den första veckan frågade de om det fanns B karar i stugan å då fick vi t.ex skjuss iställe för att gå. Idag fick ja nog gå t.ex. Med full stridsutrustnung och ryggsäck i 3 km en väg. Jag har haft problem med blodtryck och har också ryggproblem så därför blev jag b kar. Ska de va såhär? Jag är måste vara med i precis allt som a kararna gör. Får riktigt sjukt i ryggen av att bära utrustning och de bara klagar då ja int hänger med i takt med a kararna :( skulle ni kunna kontakta pionk och förklara varför b kararna inte får det lättare. Säg att det finns mpnga b karar som klagar på rygg och nacke men måste äbdå hänga med. Hoppas ni kan åtgärda detta. Vi b karar vill såklart ha det lättare än a karar å vill klara av milin liksom de flesta andra. Tack för svar bästa ni. De e ju sen int bara jag som e b kar här å har problem med ryggen m.m.jag är på nylands brigad.
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

11.02.2016

Hej!

Det är meningen att de som blir B-klassade ska göra allt i mån av möjlighet. Beväringarna indelas i klasser enligt den fysiska prestationsförmågan. Man har vid läkargranskningen förmodligen konstaterat att du kan delta i utbildningen så gott du kan. Att gå med full fältutrustning 3 km är inte långt. Jag lovar dig - det blir mycket tyngre! Nu gäller det att kämpa lite och inte ge upp genast. Konditionen stiger mest för dem som i början har dålig kondition. Du kommer också senare i livet att möta på jobbiga och tunga situationer. Man kan inte bara ta sig över staketet där det är som lägst. Det gäller att kämpa. Det känns alltid bra efteråt då man klarat det trots motgångarna.

Du bör också träna på fritiden genom gång, löpning och styrketräning i garnisonens idrottshus. Gå med i någon av motionsklubbarna, fråga Beväringskommittén om råd.

Under beväringstjänsten går man mycket det kommer man inte ifrån. Du kan vänja dig vid det här genom att i förväg promenera mera varje dag. Gå den korta sträcka som du förr åkte med bil. Använd trappa i stället för hiss. Genom att du ändrar på sätten och vanorna att röra dig höjs din fysiska kondition utan att du ens märker det.

Uthållighet och muskelstyrka är de viktigaste grundegenskaperna som behövs under militärutbildningen. Man ska inte heller glömma exempelvis den snabbhet och vighet som behövs vid strider i bebyggelse.

Du kan lätt utveckla uthålligheten genom att gå, genom stavgång, löpning, simning, cykling, rodd, paddling, rullskridskoåkning och skidturer. Du bör syssla med uthållighetsträning 1–2 gånger per vecka. Du bör träna i minst 30–60 minuter per gång och träningspasset bör göra dig lätt andfådd och svettig.

Du kan utveckla muskelkonditionen genom att gå på gym eller hålla på med motionsboxning och andra kampgrenar. Muskelkonditionsträningen ger dig mer uthålliga och starkare arm- och magmuskler. Du bör syssla med muskelkonditionsträning 2–3 gånger per vecka. En träning bör du göra i minst 30–60 minuter.

Förutom övningarna ovan är det bra att 1–2 gånger per vecka utföra andra övningar som utvecklar vigheten, snabbheten och muskelkontrollen. Bollgrenar och friidrott lämpar sig bäst för de här övningarna. Inled konditionsträningen försiktigt och utöka den gradvis utgående från din egen kondition. Om du inte har motionerat alltför mycket tidigare bör du under de första veckorna inleda med lätta och korta (20–30 minuter) träningar. När konditionen ökar höjer du belastningsnivån genom att öka träningstempot och övergå till en mera krävande terräng och längre träningar samt genom att öka prestationernas antal.

Ta hjälp av dina tjänstgöringskandidater, i synnerhet av de andra B-karlarna. Sporra varandra, visa att ni också kan, trots att ni blivit B-karlar. Det handlar inte bara om militärtjänsten det handlar om den fysiska konditionen för resten av ditt liv.

Om det ändå verkar för svårt så bör du tala med din närmaste förman, garnisonsläkaren eller garnisonens socialkurator. De har alla tystnadsplikt och för inte vidare det ni pratat om i förtroende!

Med vänlig hälsning
Henrik Gahmberg

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera