Militären

07.01.2016
Hej!

jag skulle vilja gå i milin, men vad är det egentligen som krävs för att klara sig?
Jag har börjat fundera och nu skulle jag verkligen vilja gå dit.
Men hur är det när man är tjej får man ha långt hår då eller måste man klippa det kortare?? Och när ska man söka dit?, slipper flickor dit?
Hur länge ska man va i milin?

Tacksam för svar. Ad
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

08.01.2016

Hej Ad

Roligt att du vill göra militärtjänst. Det ställs samma fysiska krav på flickor som för pojkar. Därför är det viktigt att man skött sin kondition. Men inte behöver man vara någon stålkvinna för att klara sig, normal kondition räcker långt. Men för att du inte ska ska få bristningar eller andra skador och orka med i tempot är det viktigt att du börjar träna nu om du inte redan har gjort det. Gym är bra, men det är också viktigt att träna sin uthållighet genom exempelvis bollspel, löpträning, aerobic, skidåkning eller cykling.

Det är också viktigt att man förbereder sig mentalt - vardagen i det militära skiljer sig ganska markant från det man vant sig i det civila. I den militära kan man inte sitta och uggla halva natten framför tv eller dator eller hänga ute på stan på småtimmarna. Vid kasernerna är det tystnad klockan 10 och då är det meningen att man ska sova - inte leka med sin mobiltelefon :-). Väckning klockan 5.50. Utbildningen pågår hela dagen, men några timmar på kvällen innan läggdags har man fritid och kan gå till Soldathemmet, sporta eller delta i annan fritidsaktivitet. Men på läger och krigsövningar kan utbildning och annan aktivitet pågå dygnet runt - då får man passa på att sova när man har möjlighet. Det är som sagt tufft i armén, men ingen omöjlighet om man skött konditionen och har en positiv attityd!

Tjejerna behöver inte klippa håret, men man måste ha det fastsatt så att hårtestar inte spretar. Ett bra sätt, om man har långt hår, är att fleta det och lägga upp det i någotslags knut. Uppseendeväckande frisyrer ska undvikas.

Försvarsmaktens regionalbyråer sköter om behandlingen av ansökningarna, urvalen och beordrar tjänstgöringen i anslutning till frivillig militärtjänst för kvinnor. Vid specialförbanden handhar ifrågavarande truppförband urvalet. Till ansökan ska du bifoga blanketten för ansökan om frivillig militärtjänst, frågeformuläret för tjänstgöring och undersökning av hälsotillstånd samt ett läkarutlåtande om ditt hälsotillstånd. Hos regionalbyrån får du ansökningsblanketter och råd om ansökningen. Blanketter finns också på försvarsmaktens webbplats.
Sänd din ansökan med bilagor före den 1 mars till regionalbyrån på det område din hemkommun finns. Du kan söka till ansökningsårets julikontingent eller till följande års båda kontingenter.

Du ska kontakta Österbottens regionalbyrå:

Öppettider:
måndag kl. 9.00–11.00 och 11.30–16.00
tisdag - torsdag kl. 9.00–11.00 och 11.30–15.00
fredag kl. 9.00–11.00 och 11.30–14.00.

Besöksadress:
Wolffskavägen 35 B, Vasa, kundtjänst finns i 3 våningen i statens ämbetshus.
Postadress:
Österbottens regionalbyrå, PB 22, 65101 Vasa
E-post:
pohjanmaanaluetoimisto@mil.fi
Telefon:
0299 486 190 – kundtjänst
0299 800 – växel
Fax:
0299 486 901

Det finns massor med information om frivillig tjänstgöring för kvinnor på försvarsmaktens webbplats. Där finns också länkar till alla de blanketter du behöver.
På adressen http://bit.ly/1mKdY8B

Tjänstgöringstiden är antingen 165, 255 eller 347 dagar.
• De som utbildas till officerare, underofficerare eller manskapets mest krävande specialuppgifter tjänstgör 347 dagar.
• Beväringar som utbildas för manskapsuppgifter som kräver speciella färdigheter och yrkeskunnighet tjänstgör 255 dagar.
• Tjänstgöringstiden för dem som utbildas för övriga manskapsuppgifter är 165 dagar.
• Personer som gör vapenfri tjänst tjänstgör 255 eller 347 dagar.
Den uppgifts som du utbildas till avgörs utifrån de urval som görs vid truppförbandet, Därför är det skäl att förbereda sig för den längsta tjänstgöringstiden, dvs. 347 dagar.
Hur lång din tjänstgöringstid blir avgörs först under slutet av grundutbildningsperioden som infaller under de 8 första tjänsgöringsveckorna.
Lycka till!
Med vänlig hälsning
Henrik

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera