När?

23.01.2015
Hej! min pojkvän är född 15.1.1997 , när ska han in till milin då? -
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

Ungdomsinformatören Sanna svarar

23.01.2015

Hejsan, vi kollar med vår expert inom försvarsmakten, svaret kommer här under.

Hälsar ungdomsinformatören Sanna

Hej

Din pojkvän har nyss fyllt 18. Det betyder att han kommer att bli kallad till uppbåd i år. Uppbåden (i Sverige brukas termen mönstring för uppbåd) förrättas årligen i augusti-december. De berör ynglingar med finskt medborgarskap vilka det året fyller 18 år.

Till varje uppbådsskyldigs hemadress skickas en broschyr om militärtjänstgöringen, frågeformulär och en kungörelse om uppbådsförrättningen, varav framgår hur uppbåden ordnats i olika kommuner. Han bör komma ihåg att göra flyttanmälan ifall han nyss flyttat eller snart kommer att flytta! Man har inte rätt att utebli från uppbådet i händelse av att kallelsen till uppbådet kommer bort i posten. I fall det inte hörs något så bör man ta kontakt med närmaste regionalbyrå. En länk till kontaktuppgifterna hittas längre ner.

Vid uppdelningen av årsklassen på olika kontingenter försöker man bl.a. ta hänsyn till de önskemål som de värnpliktiga har framfört. De som tar studenten på våren efter uppbådet rekommenderas att söka till januarikontingenten följande år. Om studier/skola inte utgör hinder, rekommenderas den på uppbådet följande januarikontingenten. Vinterkontingenten ger dig också möjlighet att förbättra vitsorden på hösten eller att förbättra den ekonomiska situationen genom att arbeta. De allmänna inryckningsdagarna är två per år, i januari och i juli.

Vanligen inleder den värnpliktige sin tjänstgöring följande år efter uppbådet. I din pojkväns fall blir det sannolikt alltså 2016, kontingent I/16 - 4.1.2016 eller kontingent II/16 - 4.7.2016.

Din pojkvän kommer att få en inryckningsorder, antingen vid uppbådstillfället eller per post. Av det framgår när och vid vilket truppförband han bör inställa sig för tjänstgöring. Inryckningsordern är samtidigt en resebiljett. Med biljetter, som avskiljs från ordern, kan man resa med buss och tåg inom Finland från hemorten till tjänstgöringsplatsen (biljetterna duger inte inom lokaltrafiken i Åbo och Tammerfors eller regiontrafiken i Helsingfors).

Vi rekommenderar att man fullgör sin beväringstjänst snarast möjligt efter att du slutat skolan, innan man bildar familj, inleder mångåriga studier, flyttar till utlandet eller t.ex. blir egenföretagare. När man är äldre kan bl.a. ekonomiska orsaker eller familjeskäl göra att det känns tungt att fullgöra beväringstjänsten.

Tidpunkten för inryckningen kan på ansökan ändras om det anses synnerligen nödvändigt av följande orsaker:
för yrkesutbildning eller för studier
för att ordna upp ekonomiska angelägenheter
av övriga härmed jämförbara särskilda personliga skäl.
Man ska i så fall lämna in en skriftlig ansökan med motiveringar till regionalbyrån. Man ska alltid bifoga ett intyg av vilket det framgår att det är nödvändigt att ändra tidpunkten för inryckningen, t.ex. ett intyg från en läroanstalt över den tid studierna tar i anspråk, kopia av banklån (motsv), arbetsavtal, utlåtande från socialmyndigheterna, av skuldrådgivare, näringsombudsman, lantbrukssekreterare eller dylikt.
Ansökningsblanketter och tilläggsinformation fås från regionalbyråerna, försvarsmaktens internetsidor och uppbådsplatsen.
Att enbart lämna in ansökan räcker inte som skäl till att utebli från tjänstgöringen, man måste få ett svar på att ansökan beviljats!

Kontaktuppgifter till regionalbyråerna hittar du här: http://bit.ly/187of7V

Beväringstjänsten är ibland fysiskt krävande men inte övermäktig för unga med normal kondition. I värnpliktsutbildningssystemet utgör motionsutbildningen över 20 procent av utbildningstiden och andelen fysisk utbildning uppgår till nästan hälften. Även ringa konditionsträning före inryckningen förbättrar därmed färdigheterna att klara av tjänstgöringsuppgifterna samt förebygga uppkomsten av skador i stöd- och rörelseorganen.

Läs mer om militärtjänsten på försvarsmaktens webbplats www.forsvarsmakten.fi

Med vänlig hälsning

Henrik Gahmberg

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera