Oduglig till militärtjänst men har fått A-papper

04.11.2022
Jag blev en så-kallad "A-karl" efter uppbådet, men min mentala hälsa har snabbt reducerats till en bråkdel av vad den har varit. Jag tror jag är en fara för andra, och därför försöker jag nu undvika tjänstgöringen. Jag har sökt vård och diagnos, men det är osannolikt att jag hinner få diagnosticeras innan inryckningen ska ske. Militärens hemsidor och resurser verkar nästan avsiktligt göra det svårt att veta hur man ska göra om man känner sig oduglig efter man varit på uppbådet.

Hur ska jag gå till väga för att kontakta rätt personer om detta?
Jag har som sagt ingen diagnos.
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

07.11.2022

Hej

 

Bara en läkare kan avgöra om du är tjänstduglig eller inte. Jag föreslår att du så fort som möjligt går till en läkare (psykiater) och berättar om din oro inför tjänstgöringen. Om läkaren tycker att du inte just nu är i skick kan du få uppskov eller befrias helt. När du fått läkarutlåtandet ska du besöka Österbottens regionalbyrå Wolffskavägen 35 C, 3:e våningen, 65100 VASA. Du kan också ringa dem +358 299 486 190 och fråga råd, säg att du inte känner dig i skick att inleda tjänstgöringen.

 

Lycka till

 

Henrik

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera

Hej, ska snart på längre skogsläger i milin. Har snabb skäggväxt (rakar annars varje dag) och har aldrig varit så många dagar utan att raka mig så tänkte om det är tänkt att man ska raka sig i skogen ...
Läs mera

Jag skulle vilja försöka bli prickskytt inom militären ifall jag rycker in som frivillig när jag är gammal nog.

Hur går det till när man utbildar sig vidare inom militären?

Vad bör man tänka på?
Läs mera