Företag fråga 2

07.02.2024
Hej!
Frågade i början på året om man kunde driva på öppna bolag, men man kunde inte det med samma bolagsmän. Hur är det om man redan driver ett öppet bolag tillsammans med en annan person men vill påbörja en ny verksamhet, Ian man då registrera en enskild firma? Fick också rekommendation om att registrera en bifirma, men är det möjigt då det är inom en helt annan bransch vi vill starta? Det öppna bolaget vi driver nu är bara säsongbetonat under sommaren så har alltså ingen inkomst på hösten/vintern, kan man ändå starta en bilfirma som man bedriver året runt? Kan man välja ett helt nytt namn som syns utåt vid bilfirma också? Då vårt nuvarande namn inte alls går ihop med det nya verksamhetsområdet. Tacksam för svar!
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

08.02.2024

Hej,

En enskild firma kan bara en person driva. Fastän de har olika verksamhet kan man ha en bifirma, det är nog den enklaste och billigaste lösningen. Man kan bedriva bifirma fastän den egentliga verksamheten är säsongsbetonad. Det är ju egentligen ett bolag som driver verksamheten, bokföring, försäkringar etc hänför sig då till ett FO-nummer. Finns ju nog flera exempel på den typen av verksamhet, man kan klippa gräs på sommaren och på vintern har man ett cafe.  Man bör ju undvika dra på sig en massa fasta kostnader, om man har två olika bolag blir det ju dubbla kostnader. Nedan ett exempel på ett bolag med bifirma, här ser man att bolaget har olika typer av verksamhet, är ju visserligen ett Ab men funkar på samma sätt i öppet bolag. *
Huvudsaken med företagande är att verksamheten blir lönsam, fasta kostnader måste man betala fast omsättningen minskar.

thumbnail image001

Hoppas detta hjälper,
Tuija

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Tjena ja undra om ni vet va en hälsovårdare har fö lön i finland?
Läs mera

Hej, jag har jobbat på mitt sommarjobb i 2 veckor nu, men jag sitter hemma och gråter nästan varje kväll. Jag avskyr det verkligen. Det känns som att jag inte ”lever” som jag gjorde för en månad sen. ...
Läs mera

Jag undrar vad som krävs för att få jobba som bokbusschaufför? Räcker det med ett vanligt C-körkort eller är det mer avancerat än så? Var kan man utbilda sig för att få den behörighet som krävs?
Jag s...
Läs mera

hej jag skulle vilja jobba med sekreterar uppgifter inom vården. Finns det någon utbilning man kan gå för att bli medicinsk sekreterare? eller kan man jobba som sjukskötare och vara sekreterare?
Läs mera